Какво са етеричните масла?

Какво са етеричните масла?
28 февруари 2020
Откъде идват етеричните масла?


Разнообразие от растения покриват Земята в различни форми, размери, цветове и аромати. Много от тези растения съдържат съединения, които обикновено не могат да се видят с просто око - те се крият в корените, цветята, семената, кората или други области на растението. Тези съединения са известни като етерични масла. Те са силно концентрирани, което ги прави изключително мощни. Наричани още като летливи ароматни съединения, етеричните масла придават на растението аромат, предпазват го от тежки условия на околната среда и насекоми и дори играят роля в опрашването на растенията.

 

 

Науката за етеричните масла


Когато чуете думата "летливи", може да мислите, че тя има отрицателна конотация; въпреки това, в случая на етерични масла, летливостта се отнася до способността на веществото да променя състоянието си бързо. Химичният състав на летливите ароматни съединения в етеричните масла им позволява бързо да се разпръснат във въздуха. Ето защо можете веднага да почувствате мощния аромат на етерично масло от момента, в който отворите бутилката - дори от разстояние.

 

Как работят етеричните масла?


Докато летливите ароматни съединения се движат бързо във въздуха, ще усетите аромата, когато съединенията взаимодействат директно със сензорите в мозъка. С откритите досега над 3000 вида летливи ароматни съединения е важно да се отбележи, че тези съединения определят в голяма степен ползата, аромата и естеството на всяко етерично масло. Поради уникалния химически състав, всяко етерично масло ще варира от видове до видове и дори от растение до растение. Деликатното съотношение на ароматни съставки, намиращи се във всяко дадено етерично масло, са това, което го прави уникален и му дава специфични предимства.

 

Използване на етеричните масла в исторически план

 

Етеричните масла не са нова тенденция. Докато някои разглеждат етеричните масла като нова тенденция, използването на растителни екстракти и продукти на растителна основа е дълбоко вкоренено в традициите на миналото. Древните цивилизации са използвали растенията за неща като ароматерапия, лични грижи, медицински практики, религиозни церемонии, козметични процедури и приготвяне на храна.

 

Как са били използвани етерични масла преди?


Използването на етерично масло не е прищявка, а по-скоро дългогодишна традиция, започнала преди векове в цивилизациите по целия свят.

 

                                                                            

 

  • Египет: Египтяните използваха продукти на растителна основа в козметични процедури, хранителни препарати, погребални ритуали и религиозни церемонии.
  • Гърция: В древна Гърция мъже като Омир и Хипократ са изследвали ароматните употреби на растенията, основавайки се на открития, направени от ранните египтяни.
  • Рим: Древните римляни често използвали растителни екстракти за масаж, парфюм и ароматизирани вани.
  • Иран: В средновековието хората в региона на Иран често са използвали и търгували с подправки или смоли за парфюмерия и поддържане на здравето.
  • Индия: Аюрведичната медицина, холистична лечебна система, родена от Индия, се е развила през периода от 5000 години и включва използването на ароматни и растителни съединения.
  • Китай: От векове традиционните китайски практики включват използването на растителни материали за насърчаване на благосъстоянието.
  • Франция: Рене Гатефос, френски химик, е приписан като първият, който въвежда фразата „ароматерапия“, докато изучава и изследва етеричните масла старателно през 19 век.

 

Как се правят етеричните масла?


Важно е да се отбележи, че не всички етерични масла са еднакви. Чистотата на масло може да се промени в зависимост от географското местоположение, методите на дестилация, времето и други фактори. Освен това, без значение колко добре е избрано растението, грижите за него и момента на прибиране на реколтата, качеството на етеричното масло може да бъде запазено или унищожено по време на процеса на дестилация. Поради вниманието към детайлите и прецизността, необходими при дестилацията, тя става по-малко процес и повече форма на изкуство. Дестилаторите трябва да бъдат прецизни и да обръщат внимателно методите на прибиране на реколтата, температурите, времето на дестилация, използваното количество налягане и т.н.

 

Как растението се превръща в етерично масло?


Точният процес за производство на етерично масло ще варира в зависимост от какъв вид растение произлиза маслото. Основната идея обаче е растенията да преминат през специфичен процес на дестилация, използвайки специални машини, за да отделят етеричното масло от неговите растителни части. Етеричното масло се крие в различни части на растението, често в микроскопични количества. По време на процеса на дестилация машината ще отдели етеричното масло от първоначалната му растителна част. Например, когато се произвеждат цитрусови масла, се използва машина за отделяне на етеричното масло от кората на плодовете.

 

 

Използване на етеричните масла днес


Докато етеричните масла и растителните екстракти се използват от векове, етеричните масла все още имат приложение и днес. С напредването на технологиите, подобреното качество, потентността и безопасността, етеричните масла вече са по-достъпни и лесни за използване в ежедневието. Въпреки че етеричните масла често са били използвани като част от културните практики и традиции в миналото, сега имаме все по-големи научни доказателства и изследвания, за да покажем ефективността и безопасността на етеричните масла в наши дни.

 

Етерични масла за ползи за здравето


В древни времена хората са използвали етерични масла и растителни части, за да подобрят здравето и благосъстоянието си. Тъй като етеричните масла могат да се използват за успокояване на раздразнения по кожата, насърчаване на здравословното храносмилане, поддържане на доброто устно здраве, създаване на усещане за чисти дихателни пътища и други, те отдавна са популярен избор за тези, които искат да поддържат добро здраве.

Етеричните масла предлагат разнообразни ползи и всеки отделен човек изпитва употребата на етерично масло по свой начин. За щастие, разнообразието от етерични масла ги прави полезен начин за поддържане на здравето, дори и за тези, които имат конкретни здравословни проблеми, търсят разнообразни здравословни ползи или решение при чувствителност в емоционален план. Използването на етерични масла за ползи за здравето стана популярно, тъй като позволява на потребителя да приспособи опита към своите специфични желания и нужди.

 

Емоционалните ползи от етеричните масла


С уникални химически структури всяко етерично масло носи разнообразни ползи за потребителя. Някои етерични масла притежават успокояващи, тонизиращи и заземяващи свойства, докато други са известни с енергизиране, повдигане, подгряване или подновяване. Докато телата ни преминават през множество емоции и физически състояния през деня, етеричните масла могат да ни помогнат да управляваме и поддържаме благосъстоянието си.

Химическият дизайн на етерично масло му дава специфични предимства. Някои етерични масла са полезни за почистване или пречистване, докато други осигуряват успокояващо усещане на кожата. Ароматът на етерични масла също може да създаде химическа реакция в мозъка, предизвиквайки емоции и вътрешни реакции.

Нашето обоняние може да доведе до мощни, умствени, физиологични и емоционални реакции.

 

Как да използвате етерични масла?


Сега, когато знаете какво е етерично масло и откъде произлизат етеричните масла, е време да научите как да ги използвате. Не е нужно да сте експерт, за да се насладите на широкия спектър от предимства, които притежават етеричните масла. Всичко, от което се нуждаете, е основно разбиране за това как безопасно и просто да използвате етерични масла по време на ежедневието си

 

Ако сте готови да научите повече, можем да ви покажем как да използвате етерични масла. Натиснете тук за да Ви отведе линка към контакти с нас.

Ако знаете как да използвате етерични масла, можете да поръчате от онлайн магазина ни. Натиснете тук за да Ви отведе линка към етеричните ни масла, от където можете да си поръчате.

 

 

Психично здраве с ароматерапия

Най-старият и най-малко проучен сензорен орган е анализаторът на обонянието, който има най-краткия път към централната нервна система и най-високата степен на отговор. При хората има приблизително 10 милиона обонятелни рецептори. Обонянието подпомага най-важните процеси при живите същества - хранене, възпроизводство и самосъхранение. То се развива много преди рецепторите на зрението и слуха. Поради факта, че лимбичната система, която е отговорна за емоциите, се намира до обонятелната област на мозъка...

прочети още

Ройбос - енергия и сила без кофеин

Вкоренени в южноафриканската култура, поколения използват ройбос като лек за безсъние, алергии и проблеми с червата. Той може да намали кръвната захар, да защити сърцето, да подобри здравето на кожата и др. Ройбос е без кофеин и богат на антиоксиданти. Прочетете, за да научите неговите ползи за здравето, потенциални странични ефекти и интересни факти.

прочети още

Deep blue rub - кремът срещу болка!

Кремът е незаменим помощник при всякакви травми, болки и неразположения! Изключително икономичен, успокоява веднага и не оставя мазни остатъци. Можете да използвате крема Deep Blue при...

прочети още

„FORGIVE“ - блендът на прошката и новото начало

Борите ли се с опустошителните чувства, като: безпомощност, завист, чувство на неудовлетвореност, болка и разочарование от миналото, очакване за одобрение от околните, изтощение?! Усещали ли сте, че когато изпитвате негативни мисли, Ви обхваща гняв, ставате цинични и груби, правите...

прочети още

Емоционална ароматерапия

Емоциите са изразът на нашето психично състояние, провокирано от конкретна ситуация в ежедневието ни. Основната разликата между емоции и чувства е в тяхната продължителност. Чувствата представляват устойчиви емоционални състояния. Те са точно това, което ни дава енергия. Ако човек е свързан с емоциите си и се научи да ги изразява, ще се чувства и по-енергичен. Блокираните или сдържани емоции често водят до...

прочети още

ВИТАМИНИЗИРАЙТЕ СЕ!

Липсата на витамини води до болестни състояния, известни като авитаминози. В началната фаза, докато се изчерпят запасите не се наблюдават видими болестни симптоми. В следващата фаза се наблюдава промяна на поведението и самочувствието, трудности с концентрацията, загуба на тегло и апетит, безсъние...

прочети още

Масла за разширени вени

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Комбинация от етерични масла, подходящи за разширени вени дава бърз и добър резултат. Облекчава тежестта и подуването, заздравява кръвоносните съдове и спомага прибирането на вените.

прочети още

Масла за борба с целулита

Целулитът се счита за козметичен дефект, а етеричните масла са отличен естествен начин да подпомогнем това състояние на кожата. Етеричните масла, подходящи при целулит са: кедрово дърво, лимон, грейпфрут, мандарина, кипарис, лимонова трева, копър, хвойна, лавандула, здравец и розмарин. Използвайте само етерични масла, които са 100 % чисти и с висок терапевтичен клас.

прочети още

Натурална слънцезащита

Отново е лято – сезонът, през който слънчевите лъчи вдъхновяват настроението ни, активността ни, начина ни на живот! От нас зависи, обаче, дали слънцето ще ни носи само позитивни емоции! Не забравяйте, че добрата слънцезащита е изключително важна и е част от грижата срещу стареене на кожата. Може би ще Ви е интересно да научите, че някои базови и етерични масла имат слънцезащитен фактор и са подходящи за ежедневна употреба.

прочети още

Elevation

Еlevation или Блендът на Радостта! Както подсказва самото име, Elevation е ободряваща комбинация от етерични масла, която съчетава свежи аромати, за да повдигне настроението Ви, да повиши чувството Ви за увереност Вашата енергия.

прочети още

Лимон

Heгoвия cвeж и чиcт аромат щe Ви пoмoгнe пo-yвepeнo дa взимaтe peшeния и щe пoвиши ĸoнцeнтpaциятa Ви. Macлoтo нaмaлявa ĸиceлиннocттa в opгaнизмa и пo тoзи нaчин пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo. To пoмaгa пpи peвмaтизъм, apтpит, пoдaгpa, цeлyлит, aбцecи, циpeи и aĸнe.

прочети още

Мандарина

Етеричното масло от мандарина намалява безпокойството, успокоява ума и засилва концентрацията. Свежият и релаксиращ аромат на маслото от мандарина е идеален за справяне с негативни емоционални състояния като тревожност, нервно напрежение, стрес, раздразнителност и избухвания.

прочети още

Портокал

Етеричното масло от портокал е винаги готово да Ви помогне в детоксикацията на тялото. Другата полза от това масло е изцяло насочена към емоционалното здраве: действа ободряващо при липса на настроение, стрес, депресия и страх.

прочети още

Грейпфрут

Маслото от Грейпфрут има имуностимулиращи, антибактериални, противовирусни свойства. То е силен антисептик и оказва силно общоукрепващо действие върху организма, укрепва имунитета и повишава съпротивата на организма към болести с инфекционен и простуден характер.

прочети още

Бергамот

Бергамотът е най-изтънченият представител на цитрусовото семейство, отглеждането на който изисква специални климатични условия и почва. Той наподобява кръстоска между лайм и грейпфрут! Италианците традиционно използват бергамот за облекчаване на стреса, както и за успокояване и подмладяване на кожата. Маслото от Бергамот е естествен антидепресант и има стимулиращи настроението свойства. Насърчава усмивката и повишава енергията чрез подобряване на кръвообращението.

прочети още

Зелена мандарина

Mаслото от зелена мандарина се добива чрез студено пресоване, от все още неузрелите й плодове. То е със свеж, лек и сладникаво-цитрусов аромат, който действа тонизиращo. Зелената мандарина е известна с успокояващия си ефект върху нервната система и е препоръчителна при лошо храносмилане.

прочети още

Дифузер

Как се чувствате, когато ухае на портокал или лавандула? Щастливи?! Спокойни?! Усмихнати?! Обонянието е един от най-бързите начини да променим начина, по който се чувстваме. Ароматът изпраща сигнал до лимбичната система на мозъка и променя настроението ни. Ароматното приложение на етеричните масла е най-безопасният и в същото време ефективен метод за употреба на етеричните масла при бебета и деца. Най-често за ароматно приложение се използва ДИФУЗЕР.

прочети още

Розова вода

В месеца на Розата, няма как да не отдадем нужното й внимание, защото тя е вълшебница, чийто чудодейни свойства се грижат за здравето и красотата на нашата кожа и коса. С какво можем да заменим всички конвенционални мицеларни води, тоници за лице и дегримьори?! Само с един, единствен продукт - РОЗОВА ВОДА.

прочети още

Цитрусовите етерични масла

Повечето хора не могат да устоят на свежия, повдигащ настроението аромат на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, мандарина и бергамот! На първо място: изстискването на портокал или лимон във водата НЕ е същото, като добавянето на капка етерично масло от див портокал или лимон, тъй като маслото се дестилира от кората на плода, а не от месестата част, както сока от плода.

прочети още

Фоточувствителни масла

Някои етерични масла съдържат органични съединения, известни като фурокумарини, които правят кожата ни по-чувствителна към въздействието на UV лъченията. Когато фоточувствителната кожа е изложена на UV радиация, това може да причини образуването на свободни радикали, причинявайки увреждане на клетъчните мембрани.

прочети още

Чувствате ли се стресирани?

Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от всяка криза и природно бедствие върху менталното здраве на хората. Ако вземем за пример ТОРС епидемията от 2003 г., знаем, че има доказателства за повишени нивана тревожност, депресия и постравматичен стерс, а в някои групи – дори и увеличаване на брояна самоубийствата!

прочети още

Страх от болести

Епидемиите са благодат за всяване на психоза в хората. Паниката замъглява мисленето и е по-страшна от самите вируси. Подхранването на страха води до физически проявления. Изпитваме страх и безпокойство в тези ситуации, поради начина, по който ги оценяваме. Нашето тяло не винаги може да направи разликата между реална и въображаема заплаха. Следователно, когато интерпретираме ситуацията като заплашителна, тялото ни ще реагира така, сякаш ситуацията е опасна, дори и да не е в действителност.

прочети още

Флавон за силен имунитет

Проф. Золтан Диня подчертава изключителното значение на здравата имунна система, когато става дума за вирус, за който медикаменти няма. Полезни за имунната система се оказват бета-глюканът от гъби и този от мая, които въздействат на клетъчните субстанции на имунната система – макрофагите, като ги активират свързвайки се с тях. Именно те отделят секрет, който убива нашествениците в тялото – вируси, бактерии и други опасни за здравето микроби.

прочети още

Копайба

Какво прави етеричното масло от Копайба толкова уникално и търсено? Може ли Копайба да се използва за болкоуспокояващи и противовъзпалителни цели? Безопасно ли е етеричното масло от Копайба за вътрешен прием (поглъщане)? Има много приложения за етеричното масло Копайба, може да се ползва в ароматерапията, локалното приложение или вътрешен прием. Етеричното масло от Копайба е широко използвано в козметиката, производството на сапуни, кремове, лосиони и парфюми. Маслото помага изключително при емоционални неспокойни състояния.

прочети още

Стресът и начини за справяне с него

Стресът в живота ни е неизбежен, още повече в забързаният начин на живот, който водим. В ежедневието си ние се сблъскваме с множество ситуации и непрекъснатата необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Когато е твърде голям или твърде продължителен обаче, или когато не разполагаме с адекватни механизми за справяне, той води до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, които могат да се проявят под формата на различни заболявания.

прочети още

Как да се регистрирам към doTERRA?

Защо да се регистрирам? Това е обичаен въпрос, който има много лесен отговор. По-изгодно е! При регистрация цените, на които се купуват маслата са 25% по-ниски, трупат се точки за безплатни масла. При редовни поръчки, Дотера се отблагодарявя на клиенти си и намалява цената с още 30% . Участва се в различни промоции на компанията, отново за безплатни масла. И не на последно място doTERRA дава възможност за изграждане на бизнес.

прочети още

Присъединисе към Flavon и спести

Освен, че се грижи за здравето Ви, Flavon Ви предлага чудесна бизнес възможност. Продукти се предлагат чрез директни продажби, изхождайки от идеята, че ако човек консумира продукта и е доволен от него, той би го препоръчал на хората в обкръжението си.

прочети още

Какво е Flavon?

Стандартното хранене с плодове и зеленчуци е добро, но то ни дава относително ограничени порции от растителни антиоксиданти в ниски концентрации, които трудно се усвояват. В условията на замърсена среда и ментален стрес, това не е достатъчно. Затова през 30-те години на миналия век възниква соколечението. Но соковете имат висок гликемичен индекс и заедно с важните за здравето фитонутриенти, приемаме и голямо количество захари. После дойдоха на мода смутитата. При тях, благодарение на целулозата, гликемичният индекс е по-нисък, но отново приемаме много калории, плюс липсата на дъвкане и достатъчно усвояване на въглехидратите в устата.

прочети още

Как да използвам безопасно етеричните масла?

Традиционно някои методи за приложение на етерични масла са предпочитани или използвани предимно. Въпреки това, тъй като изследванията около етеричните масла продължават да се развиват, сега има по-голямо разбиране на методите на приложение. Всички методи на приложение са безопасни, когато се използват по подходящ начин, включително ароматни, локални и вътрешни методи. Няколко метода на приложение могат да бъдат използвани за широк спектър от емоционални и физически приложения за благополучие. Могат да се използват единично масло или в сложни смеси по един от трите метода: ароматно, локално и вътрешно.

прочети още

CPTG протоколът за качество на dōTERRA

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията. От какво зависи безопасността и качеството на етеричните масла?

прочети още

Фамилният комплект на Дотера

Фамилният сет на Дотера (HOME ESSENTIALS KIT) e перфектният избор за начинаещи!!! Съдържа десет основни, широкоспектърни масла, които са естествено решение за много от проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието: ГЛАВОБОЛИЕ, МУСКУЛНИ БОЛКИ, НАСТИНКИ, ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО, ТЕМПЕРАТУРА, СТОМАШНИ НАРАЗПОЛОЖЕНИЯ и още много други.С тях получавате ПОДАРЪК ДИФУЗЕР!

прочети още

Кое прави етеричните масла dōTERRA едни от най-добрите на пазара?

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията.

прочети още