Как да използвам безопасно етеричните масла?

Как да използвам безопасно етеричните масла?
29 февруари 2020

Традиционно някои методи за приложение на етерични масла са предпочитани или използвани предимно. Въпреки това, тъй като изследванията около етеричните масла продължават да се развиват, сега има по-голямо разбиране на методите на приложение. Всички методи на приложение са безопасни, когато се използват по подходящ начин, включително ароматни, локални и вътрешни методи. Няколко метода на приложение могат да бъдат използвани за широк спектър от емоционални и физически приложения за благополучие. Могат да се използват единично масло или в сложни смеси по един от трите метода: ароматно, локално и вътрешно.

 

Ароматно


Усещането за аромат е инструмент, който може да предизвика мощни физиологични, умствени и емоционални реакции. Етеричните масла бързо се абсорбират от рецепторите на обонянието, които имат пряка връзка с лимбичната система чрез обонятелния нерв. Лимбичната система е част от мозъка, която поддържа различни функции, включително аромат, емоции, поведение и памет. Поради тази причина етеричните масла имат особено мощен ефект чрез ароматно приложение.

 

Някои етерични масла предизвикват повдигащи или ободряващи ефекти, докато други са по-успокояващи. Дифузията е един от най-простите методи за ароматна употреба на етерични масла. Дифузерите, които използват студен въздух или вода, са идеални, понеже при загряване на етеричното масло на температура над 40 градуса по Целзий то започва да губи част от терапевтичните си свойства. Използването на етерични масла ароматно не изисква специални дифузни устройства. Най-използвани са ултразвуковите дифузери.

 

Можете да постигнете същите ползи за здравето, като просто поставите няколко капки етерично масло в дланта на ръката си, която след това се поставя като чаша около носа, докато дишате дълбоко.

 

Допълнителни ароматни приложения за етерични масла включват:

 

 • Нанесете масло върху памучна топка и поставете във вентилационните отвори на вашия автомобил
 • Смесете масла в бутилка със спрей дозатор с вода и напръскайте мебели, килими или спално бельо
 • Добавете масло към перилния препарат при пране или сушилни на чаршафи
 • Използвайте в домакинството за почистване на повърхности

 

 

 

Локално


Локалното приложение е много ефективен метод за прилагане на етерични масла. Тъй като етеричните масла имат ниско молекулно тегло и са разтворими в липидите, те лесно проникват в кожата. Веднъж абсорбирани, те остават в приложената зона за локализирана полза.

 

Въпреки че етеричните масла лесно се абсорбират, има много начини за увеличаване на абсорбцията. Използването на лек масаж ще увеличи притока на кръв към зоната на приложение, като от своя страна подобри разпределението в цялото тяло. Използването на базово масло може също да увеличи абсорбцията, особено при суха или люспеста кожа, тъй като спомага за овлажняване на кожата и бавно изпаряване на маслото.

 

За да намалите вероятността от развитие на чувствителност на кожата, особено на млада или чувствителна кожа, препоръчително е да използвате базово масло (като фракционирано кокосово масло), за да разреждате по-мощни масла и когато пробвате етерично масло за първи път. Препоръчителното съотношение на разреждане обикновено е една капка етерично масло от три капки базово масло при възрастен до 10-15 капки при малки деца и чувствителна кожа.

 

Винаги е препоръчително да използвате няколко малки дози през деня, а не една голяма доза. Започнете с най-ниската възможна доза (1–2 капки). Локалната доза може да се повтаря на всеки 4-6 часа, ако е необходимо. Тъй като всеки индивид е уникален, дозата ще варира за всеки индивид според размера, възрастта и общото здравословно състояние.

 

 

Благоприятни зони, на които можете да нанесете етерични масла

 

 • Врат
 • Чело и слепоочия
 • Гърди и корем
 • Ръце, крака и стъпала

 

Други ефективни методи за локално приложение

 

 • Добавете няколко капки масло в топла баня
 • Направете топъл или студен компрес, като накиснете кърпа или кърпа във вода, добавете етерични масла и след това нанесете на желаната област
 • Добавете масло към лосион или овлажнител и след това нанесете върху кожата

Чувствителни области, които трябва да се избягват:

 

 • Някои области на лицето, като кожата около очите
 • Очи и вътре в ушите
 • Отворена рана, директно върху изгорена или по друг начин наранена кожа

 

Вътрешно


Някои етерични масла имат богата кулинарна история и могат да се използват като хранителни добавки, поддържащи различни здравословни условия. Когато поръсите канела върху овесената си каша, отпивате чаша чай от мента или добавяте пресни листа от босилек към спагетите си, всъщност консумирате някои летливи ароматни етерични масла.

 

Етеричното масло допринася за много ползи за здравето, както и за вкусовите и ароматните свойства на храните. Когато са в концентрирана форма, етеричните масла могат да се използват като хранителни добавки за по-целенасочени и мощни ползи за здравето. Вътрешната употреба е много безопасен и ефективен метод на приложение поради сложните физиологични процеси на нашите тела.

 

 

При поглъщане етеричните масла директно влизат в кръвния поток през стомашно-чревния тракт, където се транспортират през останалата част от тялото. Етеричните масла са разтворими в липидите, така че лесно се транспортират до всички органи на тялото, включително до мозъка. Тогава, като всички неща, които консумираме, етеричните масла се метаболизират от черния дроб и други органи и след това се отделят.

 

Съставът на етеричните масла е силно сложен. Всеки компонент притежава уникален набор от биохимични свойства, които реагират с клетки и органи по различни начини. Въпреки че тези механизми на действие не са напълно разбрани, положителните крайни резултати са демонстрирани. Тялото обаче е оборудвано само да борави с подходящи дози етерични масла.

 

Правилното дозиране съгласно препоръките за етикетиране и други професионални указания трябва стриктно да се спазва, за да се избегне токсичност.

 

Ефективни методи за вътрешно приложение:

 

 • Използвайте масла в рецепти за готвене или печене, за да замените пресни или сушени билки и подправки
 • Не забравяйте, че етеричните масла са много по-мощни от сушените или пресни билки и подправки, така че започнете с много малко количество
 • За по-мощни масла може да е по-добре да ги прилагате с клечки за зъби (потопете края на чиста клечка за зъби в маслото и след това добавете към храната), а не на капки
 • Добавете етерични масла към вода, смутита, мляко, чай или други напитки
 • Вземете вътрешно етерични масла в капсула и допълнете капсулата със зехтин.

 

 

 

Психично здраве с ароматерапия

Най-старият и най-малко проучен сензорен орган е анализаторът на обонянието, който има най-краткия път към централната нервна система и най-високата степен на отговор. При хората има приблизително 10 милиона обонятелни рецептори. Обонянието подпомага най-важните процеси при живите същества - хранене, възпроизводство и самосъхранение. То се развива много преди рецепторите на зрението и слуха. Поради факта, че лимбичната система, която е отговорна за емоциите, се намира до обонятелната област на мозъка...

прочети още

Ройбос - енергия и сила без кофеин

Вкоренени в южноафриканската култура, поколения използват ройбос като лек за безсъние, алергии и проблеми с червата. Той може да намали кръвната захар, да защити сърцето, да подобри здравето на кожата и др. Ройбос е без кофеин и богат на антиоксиданти. Прочетете, за да научите неговите ползи за здравето, потенциални странични ефекти и интересни факти.

прочети още

Deep blue rub - кремът срещу болка!

Кремът е незаменим помощник при всякакви травми, болки и неразположения! Изключително икономичен, успокоява веднага и не оставя мазни остатъци. Можете да използвате крема Deep Blue при...

прочети още

„FORGIVE“ - блендът на прошката и новото начало

Борите ли се с опустошителните чувства, като: безпомощност, завист, чувство на неудовлетвореност, болка и разочарование от миналото, очакване за одобрение от околните, изтощение?! Усещали ли сте, че когато изпитвате негативни мисли, Ви обхваща гняв, ставате цинични и груби, правите...

прочети още

Емоционална ароматерапия

Емоциите са изразът на нашето психично състояние, провокирано от конкретна ситуация в ежедневието ни. Основната разликата между емоции и чувства е в тяхната продължителност. Чувствата представляват устойчиви емоционални състояния. Те са точно това, което ни дава енергия. Ако човек е свързан с емоциите си и се научи да ги изразява, ще се чувства и по-енергичен. Блокираните или сдържани емоции често водят до...

прочети още

ВИТАМИНИЗИРАЙТЕ СЕ!

Липсата на витамини води до болестни състояния, известни като авитаминози. В началната фаза, докато се изчерпят запасите не се наблюдават видими болестни симптоми. В следващата фаза се наблюдава промяна на поведението и самочувствието, трудности с концентрацията, загуба на тегло и апетит, безсъние...

прочети още

Масла за разширени вени

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Комбинация от етерични масла, подходящи за разширени вени дава бърз и добър резултат. Облекчава тежестта и подуването, заздравява кръвоносните съдове и спомага прибирането на вените.

прочети още

Масла за борба с целулита

Целулитът се счита за козметичен дефект, а етеричните масла са отличен естествен начин да подпомогнем това състояние на кожата. Етеричните масла, подходящи при целулит са: кедрово дърво, лимон, грейпфрут, мандарина, кипарис, лимонова трева, копър, хвойна, лавандула, здравец и розмарин. Използвайте само етерични масла, които са 100 % чисти и с висок терапевтичен клас.

прочети още

Натурална слънцезащита

Отново е лято – сезонът, през който слънчевите лъчи вдъхновяват настроението ни, активността ни, начина ни на живот! От нас зависи, обаче, дали слънцето ще ни носи само позитивни емоции! Не забравяйте, че добрата слънцезащита е изключително важна и е част от грижата срещу стареене на кожата. Може би ще Ви е интересно да научите, че някои базови и етерични масла имат слънцезащитен фактор и са подходящи за ежедневна употреба.

прочети още

Elevation

Еlevation или Блендът на Радостта! Както подсказва самото име, Elevation е ободряваща комбинация от етерични масла, която съчетава свежи аромати, за да повдигне настроението Ви, да повиши чувството Ви за увереност Вашата енергия.

прочети още

Лимон

Heгoвия cвeж и чиcт аромат щe Ви пoмoгнe пo-yвepeнo дa взимaтe peшeния и щe пoвиши ĸoнцeнтpaциятa Ви. Macлoтo нaмaлявa ĸиceлиннocттa в opгaнизмa и пo тoзи нaчин пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo. To пoмaгa пpи peвмaтизъм, apтpит, пoдaгpa, цeлyлит, aбцecи, циpeи и aĸнe.

прочети още

Мандарина

Етеричното масло от мандарина намалява безпокойството, успокоява ума и засилва концентрацията. Свежият и релаксиращ аромат на маслото от мандарина е идеален за справяне с негативни емоционални състояния като тревожност, нервно напрежение, стрес, раздразнителност и избухвания.

прочети още

Портокал

Етеричното масло от портокал е винаги готово да Ви помогне в детоксикацията на тялото. Другата полза от това масло е изцяло насочена към емоционалното здраве: действа ободряващо при липса на настроение, стрес, депресия и страх.

прочети още

Грейпфрут

Маслото от Грейпфрут има имуностимулиращи, антибактериални, противовирусни свойства. То е силен антисептик и оказва силно общоукрепващо действие върху организма, укрепва имунитета и повишава съпротивата на организма към болести с инфекционен и простуден характер.

прочети още

Бергамот

Бергамотът е най-изтънченият представител на цитрусовото семейство, отглеждането на който изисква специални климатични условия и почва. Той наподобява кръстоска между лайм и грейпфрут! Италианците традиционно използват бергамот за облекчаване на стреса, както и за успокояване и подмладяване на кожата. Маслото от Бергамот е естествен антидепресант и има стимулиращи настроението свойства. Насърчава усмивката и повишава енергията чрез подобряване на кръвообращението.

прочети още

Зелена мандарина

Mаслото от зелена мандарина се добива чрез студено пресоване, от все още неузрелите й плодове. То е със свеж, лек и сладникаво-цитрусов аромат, който действа тонизиращo. Зелената мандарина е известна с успокояващия си ефект върху нервната система и е препоръчителна при лошо храносмилане.

прочети още

Дифузер

Как се чувствате, когато ухае на портокал или лавандула? Щастливи?! Спокойни?! Усмихнати?! Обонянието е един от най-бързите начини да променим начина, по който се чувстваме. Ароматът изпраща сигнал до лимбичната система на мозъка и променя настроението ни. Ароматното приложение на етеричните масла е най-безопасният и в същото време ефективен метод за употреба на етеричните масла при бебета и деца. Най-често за ароматно приложение се използва ДИФУЗЕР.

прочети още

Розова вода

В месеца на Розата, няма как да не отдадем нужното й внимание, защото тя е вълшебница, чийто чудодейни свойства се грижат за здравето и красотата на нашата кожа и коса. С какво можем да заменим всички конвенционални мицеларни води, тоници за лице и дегримьори?! Само с един, единствен продукт - РОЗОВА ВОДА.

прочети още

Цитрусовите етерични масла

Повечето хора не могат да устоят на свежия, повдигащ настроението аромат на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, мандарина и бергамот! На първо място: изстискването на портокал или лимон във водата НЕ е същото, като добавянето на капка етерично масло от див портокал или лимон, тъй като маслото се дестилира от кората на плода, а не от месестата част, както сока от плода.

прочети още

Фоточувствителни масла

Някои етерични масла съдържат органични съединения, известни като фурокумарини, които правят кожата ни по-чувствителна към въздействието на UV лъченията. Когато фоточувствителната кожа е изложена на UV радиация, това може да причини образуването на свободни радикали, причинявайки увреждане на клетъчните мембрани.

прочети още

Чувствате ли се стресирани?

Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от всяка криза и природно бедствие върху менталното здраве на хората. Ако вземем за пример ТОРС епидемията от 2003 г., знаем, че има доказателства за повишени нивана тревожност, депресия и постравматичен стерс, а в някои групи – дори и увеличаване на брояна самоубийствата!

прочети още

Страх от болести

Епидемиите са благодат за всяване на психоза в хората. Паниката замъглява мисленето и е по-страшна от самите вируси. Подхранването на страха води до физически проявления. Изпитваме страх и безпокойство в тези ситуации, поради начина, по който ги оценяваме. Нашето тяло не винаги може да направи разликата между реална и въображаема заплаха. Следователно, когато интерпретираме ситуацията като заплашителна, тялото ни ще реагира така, сякаш ситуацията е опасна, дори и да не е в действителност.

прочети още

Флавон за силен имунитет

Проф. Золтан Диня подчертава изключителното значение на здравата имунна система, когато става дума за вирус, за който медикаменти няма. Полезни за имунната система се оказват бета-глюканът от гъби и този от мая, които въздействат на клетъчните субстанции на имунната система – макрофагите, като ги активират свързвайки се с тях. Именно те отделят секрет, който убива нашествениците в тялото – вируси, бактерии и други опасни за здравето микроби.

прочети още

Копайба

Какво прави етеричното масло от Копайба толкова уникално и търсено? Може ли Копайба да се използва за болкоуспокояващи и противовъзпалителни цели? Безопасно ли е етеричното масло от Копайба за вътрешен прием (поглъщане)? Има много приложения за етеричното масло Копайба, може да се ползва в ароматерапията, локалното приложение или вътрешен прием. Етеричното масло от Копайба е широко използвано в козметиката, производството на сапуни, кремове, лосиони и парфюми. Маслото помага изключително при емоционални неспокойни състояния.

прочети още

Стресът и начини за справяне с него

Стресът в живота ни е неизбежен, още повече в забързаният начин на живот, който водим. В ежедневието си ние се сблъскваме с множество ситуации и непрекъснатата необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Когато е твърде голям или твърде продължителен обаче, или когато не разполагаме с адекватни механизми за справяне, той води до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, които могат да се проявят под формата на различни заболявания.

прочети още

Как да се регистрирам към doTERRA?

Защо да се регистрирам? Това е обичаен въпрос, който има много лесен отговор. По-изгодно е! При регистрация цените, на които се купуват маслата са 25% по-ниски, трупат се точки за безплатни масла. При редовни поръчки, Дотера се отблагодарявя на клиенти си и намалява цената с още 30% . Участва се в различни промоции на компанията, отново за безплатни масла. И не на последно място doTERRA дава възможност за изграждане на бизнес.

прочети още

Присъединисе към Flavon и спести

Освен, че се грижи за здравето Ви, Flavon Ви предлага чудесна бизнес възможност. Продукти се предлагат чрез директни продажби, изхождайки от идеята, че ако човек консумира продукта и е доволен от него, той би го препоръчал на хората в обкръжението си.

прочети още

Какво е Flavon?

Стандартното хранене с плодове и зеленчуци е добро, но то ни дава относително ограничени порции от растителни антиоксиданти в ниски концентрации, които трудно се усвояват. В условията на замърсена среда и ментален стрес, това не е достатъчно. Затова през 30-те години на миналия век възниква соколечението. Но соковете имат висок гликемичен индекс и заедно с важните за здравето фитонутриенти, приемаме и голямо количество захари. После дойдоха на мода смутитата. При тях, благодарение на целулозата, гликемичният индекс е по-нисък, но отново приемаме много калории, плюс липсата на дъвкане и достатъчно усвояване на въглехидратите в устата.

прочети още

Какво са етеричните масла?

Откъде идват етеричните масла? Разнообразие от растения покриват Земята в различни форми, размери, цветове и аромати. Много от тези растения съдържат съединения, които обикновено не могат да се видят с просто око - те се крият в корените, цветята, семената, кората или други области на растението. Тези съединения са известни като етерични масла. Те са силно концентрирани, което ги прави изключително мощни. Наричани още като летливи ароматни съединения, етеричните масла придават на растението аромат, предпазват го от тежки условия на околната среда и насекоми и дори играят роля в опрашването на растенията.

прочети още

CPTG протоколът за качество на dōTERRA

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията. От какво зависи безопасността и качеството на етеричните масла?

прочети още

Фамилният комплект на Дотера

Фамилният сет на Дотера (HOME ESSENTIALS KIT) e перфектният избор за начинаещи!!! Съдържа десет основни, широкоспектърни масла, които са естествено решение за много от проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието: ГЛАВОБОЛИЕ, МУСКУЛНИ БОЛКИ, НАСТИНКИ, ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО, ТЕМПЕРАТУРА, СТОМАШНИ НАРАЗПОЛОЖЕНИЯ и още много други.С тях получавате ПОДАРЪК ДИФУЗЕР!

прочети още

Кое прави етеричните масла dōTERRA едни от най-добрите на пазара?

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията.

прочети още