Копайба

Копайба
14 март 2020

Копайба

 

Какво прави етеричното масло от Копайба толкова уникално и търсено? Може ли Копайба да се използва за болкоуспокояващи и противовъзпалителни цели? Безопасно ли е етеричното масло от Копайба за вътрешен прием (поглъщане)? Има много приложения за етеричното масло Копайба, може да се ползва в ароматерапията, локалното приложение или вътрешен прием. Етеричното масло от Копайба е широко използвано в козметиката, производството на сапуни, кремове, лосиони и парфюми. Маслото помага изключително при емоционални неспокойни състояния:

- Борба със стреса като облекчава напрежението

- Балансира емоциите

- Трансформира усещания за вина, страх, срам и ниска самооценка

- Пренастройва емоционалното състояние...

 

Копайба е с произход Бразилия и е извлечено от смолата на дърво със същото наименование, което расте в тропическите гори на Амазониа, Южна Америка. Етеричното масло от Копайба се извлича чрез парна дестилация от смолата, която се извлича от бразилското дърво. Това дърво достига до 30 м. височина и има жълти цветя и червеникав плод. Интересното е, че едно дърво може да предложи до дванадесет литра масло всеки сезон! Повече за извличането му може да научите от това видео. Маслото може да Ви е от помощ при автоимунни заболявания, артрит, навяхване, главоболие, мигрена, възпаление, акне, белези, бронхит, пневмония, изгаряне, рани, орално здраве, храносмилане и още...

 

Използване на Копайба за болкоуспокояващи и противовъзпалителни цели.

 

Решението за естествена болка в продължение на стотици години и фактът, че маслото от Копайба успешно се справя с нея, е привлякло вниманието на американската етерична общност върху етеричното масло от Копайба. Употребата на това етерично масло в Бразилия се включва както противовъзпалително, така и антисептично. В действителност, амазонските традиционни лекари често предписват маслото заради неговите противовъзпалителни свойства. Едно проучване, публикувано в The Journal of Ethnopharmacology, показва, че основното съединение, открито в това масло, е бета-кариофилен. Бета-кариофилен е противовъзпалително средство, което също има аналгетични или обезболяващи свойства. В маслото от канабис (CBD Oil) процентното съотношение на бета-кариофилен е 30-35%, докато в Копайба това съотношение е 53-55%.

 

Масло от Канабис или масло от Копайба? В това видео може да видите разликата между двете масла и сами да изберете кое е Вашето масло.

 

Маслото от Копайба може да помогне с естествено облекчаване на болката, тъй като в научните изследвания е доказано, че притежава антисептични свойства, което означава, че може да помогне да се блокира откриването на болезнен стимул от сензорните неврони. Проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology, показва антисептичната активност на две амазонски Копайба масла (Copaifera multijuga и Copaifera reticulata), когато се прилагат орално. Резултатите показват, че Копайба маслата демонстрират периферен и централен болкоуспокояващ ефект, което вероятно ги прави полезни при лечението на различни здравни нарушения, които включват постоянно управление на болката при артрит.

 

Когато става въпрос по-специално за артрит, научна статия, публикувана през 2017 г., показва, че хората с възпаление и болки в ставите, които са използвали Копаиба, са докладвали за благоприятни резултати. Все пак, обширни изследвания за ефекта на етеричното масло от Копайба върху възпалителния артрит все още са ограничени до фундаментални изследвания и неконтролирани клинични наблюдения при хора.

 

Използване на Копайба за здрав черен дроб

 

Не само, че Копайба действа като болкоуспокояващо, но също така може да помогне за намаляване на увреждането на чернодробната тъкан, причинено от ацетаминофини като Tylenol. Едно проучване измерва ефекта на маслото от Копайба в чернодробно увреждане, което е предизвикано от ацетаминофен. В проучването изследователите са прилагали масло от Копайба в продължение на 7 дни. Проучването е установило, че маслото намалява увреждането на черния дроб, причинено от парацетамол или ацетаминофен.

 

Важно е да се отбележи, че ако се интересувате от етерично масло от Копайба за облекчаване на болката или за да предпазите черния дроб поради често използване на ацетаминофен, от жизненоважно значение е да следвате указанията за безопасност. Взимането на прекалено много от маслото може действително да причини вреда. В действителност, в проучването при животни, е доказано, че големите перорални дози увеличават билирубина, което е признак на чернодробно заболяване. Не забравяйте да ограничите до 1-2 капки всяка доза и да разпределите дозите на всеки 4 часа. Най-безопасният начин за консумация е в желатинова капсула, допълнена със зехтин. Подобно на всяко етерично масло, което приемате перорално, от жизненоважно значение е да се консултирате с Вашия лекар и никога да не приемате повече от препоръчваната доза.

 

Предпазва мозъка

 

В допълнение към самото масло, е доказано, че маслото от Копайба работи като естествен лечебен разтвор. Олеорезините са естествени смеси от масло и смола, които се екстрахират от смолата на дървото Копайба. Тези смеси са били използвани в традиционната лечебна и бразилска народна медицина от години. Въпреки това, последните проучвания показват също, че лечението с олеорезин действа като невропротектор (предпазва мозъка). За превенция на алцхаймер се препоръчва сутрин и вечер по 1 капка от Копайба и 1 к. Тамян в желатинова капсула, допълнена със зехтин да се приема вътрешно по време на хранене.

 

Орално здраве

 

Етеричното масло от Копайба също се е доказало като полезно при оралното здравеопазване. Проучване, публикувано през 2015 г., установява, че включено в основата на уплътнител на коренови канали не е цитотоксичен (токсичен за живите клетки). Авторите на изследването смятат, че това вероятно е свързано с присъщите свойства на масло от Копайба, включително неговата биологична съвместимост, репаративна природа и противовъзпалителни свойства. Като цяло, етеричното масло от Копайба изглежда като "обещаващ материал" за дентална употреба.

Друго проучване, публикувано в общността на бразилския дентален журнал е способността на Копайба да спре бактериите от възпроизвеждане, по-специално Streptococcus mutans. Защо е толкова важно? Известно е, че този тип бактерии причиняват кариес. Така че чрез спиране на репродукцията на Streptococcus mutans бактерия, маслото от Копайба може да бъде полезно за предотвратяване на кариес.

 

Следващия път когато приготвяте сместа за жабурене, не забравяйте да добавите капка етерично масло от Копайба!

 

Акне

 

Етеричното масло от Копайба с неговите противовъзпалителни, антисептични и лечебни способности е още една възможност за естествено лечение на акне. Двойно, плацебо-контролирано клинично изпитване, публикувано през 2018 г., открива, че доброволците с акне са претърпели осезаемо подобрение в областите на кожата, засегната от акне, където е използван бленд от един процент концентрация на етерично масло от Копайба.

 

Множествена склероза

 

Изследванията за използването на масло от Копайба за автоимунни състояния все още са много нови и експериментални. Въпреки това е интересно да се отбележи, че се прави изследване, за да се види как това етерично масло може да осигури възможност за естествено подобрение за тези, които страдат от автоимунни заболявания като множествена склероза.

 

В едно неотдавнашно проучване, учени изследват как маслото от Копайба повлиява реакцията на имунната система в култивирани клетки от мишки с експериментален автоимунен енцефаломиелит (EAE). EAE е автоимунно заболяване, открито при гризачи, което се използва за изследване на множествена склероза. Резултатите от това проучване показват, че Копайба действа върху механизма на развитие на ЕАЕ чрез модулиране на имунния отговор.

Това изследване е все още много експериментално и ще трябва да се проведат повече изследвания, за да се определи как маслото може да повлияе реакцията на имунната система при хора с автоимунни състояния.

 

Релаксация

 

Етеричното маслото от Копайба обикновено се използва в дифузорите за успокояващ ефект. Със сладък, дървесен аромат, той може да спомогне за облекчаване на напрежението и тревогите след дълъг ден или да ви помогне да се отпуснете преди лягане.

 

Понижава кръвното налягане

 

За подпомагане здравето на сърцето и намаляване на рисковете от инфаркт или инсулт, добавете малко Копайба към вашия ритуал за ароматерапия или ежедневен прием на етерични масла. Етеричното масло Копайба има противовъзпалителни и успокояващи свойства, според проучване, публикувано в Journal of Ethnopharmacology. Тези свойства могат да спомогнат за понижаване на кръвното налягане и облекчаване напрежението от сърдечно-съдовата система. Това помага за предотвратяване на атеросклероза, която е една от водещите причини за инсулт и коронарна болест на сърцето.

 

Приложение

 

Има много приложения за етеричното масло Копайба, може да се ползва в ароматерапията, локалното приложение или вътрешен прием. Безопасно ли е етеричното масло от Копайба за вътрешен прием (поглъщане)? То може да бъде прието вътрешно стига да е 100% чист терапевтична клас и сертифициран по USDA като органичен, каквито са маслата на Дотера. За да приемете вътрешно маслото от Копайба, можете да добавите една или две капки към вода, чай или смути, но най-безопасно е във веджи капсула допълнена със зехтин. За локално приложение, комбинирайте етерично масло Копайба с базово масло или безароматен лосион, преди да го приложите към тялото. Ако искате да се възползвате от вдишването на дървесния аромат на това масло, използвайте няколко капки в арома дифузер. Копайба се смесва добре с етерично масло от: Тамян, Кедрово дърво, Роза, Лимон, Портокал, Градински чай, Жасмин, Ванилия и Иланг иланг.

 

Етеричното масло от Копайба е широко използвано в козметиката, производството на сапуни, кремове, лосиони и парфюми.


Маслото помага изключително при емоционални неспокойни състояния:

- Борба със стреса като облекчава напрежението

- Балансира емоциите

- Трансформира усещания за вина, страх, срам и ниска самооценка

- Пренастройва емоционалното състояние

- Използва се при превенция на ракови заболявания

- Използвано локално, това етерично масло почиства кожата и помага при лечението на редица кожни възпаления, инфектирана кожа, рани и белези.

- Използвано вътрешно, етеричното масло от Копайба подпомага сърдечната, имунната, храносмилателната, нервната и дихателната система.

- Силен антиоксидант

 

Безопасно използване

 

Страничните ефекти на етерично масло от Копайба могат да включват чувствителност на кожата, когато се използва локално. Винаги разреждайте маслото от Копайба с базово масло като фракционно кокосово масло или бадемово масло. Извършете тест на малка част от тялото си, преди да използвате етерично масло Копайба в по-големи области. Когато използвате етерични масла, избягвайте контакт с очите и другите лигавици (вътре в носа; вътре в ушите).

Говорете с Вашия лекар преди да използвате Копайба, ако сте бременна, кърмите, имате хронично заболяване или в момента приемате лекарства.

 

Винаги пазете Копайба и другите етерични масла на място, недостъпно за деца и домашни любимци!

 

Психично здраве с ароматерапия

Най-старият и най-малко проучен сензорен орган е анализаторът на обонянието, който има най-краткия път към централната нервна система и най-високата степен на отговор. При хората има приблизително 10 милиона обонятелни рецептори. Обонянието подпомага най-важните процеси при живите същества - хранене, възпроизводство и самосъхранение. То се развива много преди рецепторите на зрението и слуха. Поради факта, че лимбичната система, която е отговорна за емоциите, се намира до обонятелната област на мозъка...

прочети още

Ройбос - енергия и сила без кофеин

Вкоренени в южноафриканската култура, поколения използват ройбос като лек за безсъние, алергии и проблеми с червата. Той може да намали кръвната захар, да защити сърцето, да подобри здравето на кожата и др. Ройбос е без кофеин и богат на антиоксиданти. Прочетете, за да научите неговите ползи за здравето, потенциални странични ефекти и интересни факти.

прочети още

Deep blue rub - кремът срещу болка!

Кремът е незаменим помощник при всякакви травми, болки и неразположения! Изключително икономичен, успокоява веднага и не оставя мазни остатъци. Можете да използвате крема Deep Blue при...

прочети още

„FORGIVE“ - блендът на прошката и новото начало

Борите ли се с опустошителните чувства, като: безпомощност, завист, чувство на неудовлетвореност, болка и разочарование от миналото, очакване за одобрение от околните, изтощение?! Усещали ли сте, че когато изпитвате негативни мисли, Ви обхваща гняв, ставате цинични и груби, правите...

прочети още

Емоционална ароматерапия

Емоциите са изразът на нашето психично състояние, провокирано от конкретна ситуация в ежедневието ни. Основната разликата между емоции и чувства е в тяхната продължителност. Чувствата представляват устойчиви емоционални състояния. Те са точно това, което ни дава енергия. Ако човек е свързан с емоциите си и се научи да ги изразява, ще се чувства и по-енергичен. Блокираните или сдържани емоции често водят до...

прочети още

ВИТАМИНИЗИРАЙТЕ СЕ!

Липсата на витамини води до болестни състояния, известни като авитаминози. В началната фаза, докато се изчерпят запасите не се наблюдават видими болестни симптоми. В следващата фаза се наблюдава промяна на поведението и самочувствието, трудности с концентрацията, загуба на тегло и апетит, безсъние...

прочети още

Масла за разширени вени

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Комбинация от етерични масла, подходящи за разширени вени дава бърз и добър резултат. Облекчава тежестта и подуването, заздравява кръвоносните съдове и спомага прибирането на вените.

прочети още

Масла за борба с целулита

Целулитът се счита за козметичен дефект, а етеричните масла са отличен естествен начин да подпомогнем това състояние на кожата. Етеричните масла, подходящи при целулит са: кедрово дърво, лимон, грейпфрут, мандарина, кипарис, лимонова трева, копър, хвойна, лавандула, здравец и розмарин. Използвайте само етерични масла, които са 100 % чисти и с висок терапевтичен клас.

прочети още

Натурална слънцезащита

Отново е лято – сезонът, през който слънчевите лъчи вдъхновяват настроението ни, активността ни, начина ни на живот! От нас зависи, обаче, дали слънцето ще ни носи само позитивни емоции! Не забравяйте, че добрата слънцезащита е изключително важна и е част от грижата срещу стареене на кожата. Може би ще Ви е интересно да научите, че някои базови и етерични масла имат слънцезащитен фактор и са подходящи за ежедневна употреба.

прочети още

Elevation

Еlevation или Блендът на Радостта! Както подсказва самото име, Elevation е ободряваща комбинация от етерични масла, която съчетава свежи аромати, за да повдигне настроението Ви, да повиши чувството Ви за увереност Вашата енергия.

прочети още

Лимон

Heгoвия cвeж и чиcт аромат щe Ви пoмoгнe пo-yвepeнo дa взимaтe peшeния и щe пoвиши ĸoнцeнтpaциятa Ви. Macлoтo нaмaлявa ĸиceлиннocттa в opгaнизмa и пo тoзи нaчин пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo. To пoмaгa пpи peвмaтизъм, apтpит, пoдaгpa, цeлyлит, aбцecи, циpeи и aĸнe.

прочети още

Мандарина

Етеричното масло от мандарина намалява безпокойството, успокоява ума и засилва концентрацията. Свежият и релаксиращ аромат на маслото от мандарина е идеален за справяне с негативни емоционални състояния като тревожност, нервно напрежение, стрес, раздразнителност и избухвания.

прочети още

Портокал

Етеричното масло от портокал е винаги готово да Ви помогне в детоксикацията на тялото. Другата полза от това масло е изцяло насочена към емоционалното здраве: действа ободряващо при липса на настроение, стрес, депресия и страх.

прочети още

Грейпфрут

Маслото от Грейпфрут има имуностимулиращи, антибактериални, противовирусни свойства. То е силен антисептик и оказва силно общоукрепващо действие върху организма, укрепва имунитета и повишава съпротивата на организма към болести с инфекционен и простуден характер.

прочети още

Бергамот

Бергамотът е най-изтънченият представител на цитрусовото семейство, отглеждането на който изисква специални климатични условия и почва. Той наподобява кръстоска между лайм и грейпфрут! Италианците традиционно използват бергамот за облекчаване на стреса, както и за успокояване и подмладяване на кожата. Маслото от Бергамот е естествен антидепресант и има стимулиращи настроението свойства. Насърчава усмивката и повишава енергията чрез подобряване на кръвообращението.

прочети още

Зелена мандарина

Mаслото от зелена мандарина се добива чрез студено пресоване, от все още неузрелите й плодове. То е със свеж, лек и сладникаво-цитрусов аромат, който действа тонизиращo. Зелената мандарина е известна с успокояващия си ефект върху нервната система и е препоръчителна при лошо храносмилане.

прочети още

Дифузер

Как се чувствате, когато ухае на портокал или лавандула? Щастливи?! Спокойни?! Усмихнати?! Обонянието е един от най-бързите начини да променим начина, по който се чувстваме. Ароматът изпраща сигнал до лимбичната система на мозъка и променя настроението ни. Ароматното приложение на етеричните масла е най-безопасният и в същото време ефективен метод за употреба на етеричните масла при бебета и деца. Най-често за ароматно приложение се използва ДИФУЗЕР.

прочети още

Розова вода

В месеца на Розата, няма как да не отдадем нужното й внимание, защото тя е вълшебница, чийто чудодейни свойства се грижат за здравето и красотата на нашата кожа и коса. С какво можем да заменим всички конвенционални мицеларни води, тоници за лице и дегримьори?! Само с един, единствен продукт - РОЗОВА ВОДА.

прочети още

Цитрусовите етерични масла

Повечето хора не могат да устоят на свежия, повдигащ настроението аромат на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, мандарина и бергамот! На първо място: изстискването на портокал или лимон във водата НЕ е същото, като добавянето на капка етерично масло от див портокал или лимон, тъй като маслото се дестилира от кората на плода, а не от месестата част, както сока от плода.

прочети още

Фоточувствителни масла

Някои етерични масла съдържат органични съединения, известни като фурокумарини, които правят кожата ни по-чувствителна към въздействието на UV лъченията. Когато фоточувствителната кожа е изложена на UV радиация, това може да причини образуването на свободни радикали, причинявайки увреждане на клетъчните мембрани.

прочети още

Чувствате ли се стресирани?

Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от всяка криза и природно бедствие върху менталното здраве на хората. Ако вземем за пример ТОРС епидемията от 2003 г., знаем, че има доказателства за повишени нивана тревожност, депресия и постравматичен стерс, а в някои групи – дори и увеличаване на брояна самоубийствата!

прочети още

Страх от болести

Епидемиите са благодат за всяване на психоза в хората. Паниката замъглява мисленето и е по-страшна от самите вируси. Подхранването на страха води до физически проявления. Изпитваме страх и безпокойство в тези ситуации, поради начина, по който ги оценяваме. Нашето тяло не винаги може да направи разликата между реална и въображаема заплаха. Следователно, когато интерпретираме ситуацията като заплашителна, тялото ни ще реагира така, сякаш ситуацията е опасна, дори и да не е в действителност.

прочети още

Флавон за силен имунитет

Проф. Золтан Диня подчертава изключителното значение на здравата имунна система, когато става дума за вирус, за който медикаменти няма. Полезни за имунната система се оказват бета-глюканът от гъби и този от мая, които въздействат на клетъчните субстанции на имунната система – макрофагите, като ги активират свързвайки се с тях. Именно те отделят секрет, който убива нашествениците в тялото – вируси, бактерии и други опасни за здравето микроби.

прочети още

Стресът и начини за справяне с него

Стресът в живота ни е неизбежен, още повече в забързаният начин на живот, който водим. В ежедневието си ние се сблъскваме с множество ситуации и непрекъснатата необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Когато е твърде голям или твърде продължителен обаче, или когато не разполагаме с адекватни механизми за справяне, той води до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, които могат да се проявят под формата на различни заболявания.

прочети още

Как да се регистрирам към doTERRA?

Защо да се регистрирам? Това е обичаен въпрос, който има много лесен отговор. По-изгодно е! При регистрация цените, на които се купуват маслата са 25% по-ниски, трупат се точки за безплатни масла. При редовни поръчки, Дотера се отблагодарявя на клиенти си и намалява цената с още 30% . Участва се в различни промоции на компанията, отново за безплатни масла. И не на последно място doTERRA дава възможност за изграждане на бизнес.

прочети още

Присъединисе към Flavon и спести

Освен, че се грижи за здравето Ви, Flavon Ви предлага чудесна бизнес възможност. Продукти се предлагат чрез директни продажби, изхождайки от идеята, че ако човек консумира продукта и е доволен от него, той би го препоръчал на хората в обкръжението си.

прочети още

Какво е Flavon?

Стандартното хранене с плодове и зеленчуци е добро, но то ни дава относително ограничени порции от растителни антиоксиданти в ниски концентрации, които трудно се усвояват. В условията на замърсена среда и ментален стрес, това не е достатъчно. Затова през 30-те години на миналия век възниква соколечението. Но соковете имат висок гликемичен индекс и заедно с важните за здравето фитонутриенти, приемаме и голямо количество захари. После дойдоха на мода смутитата. При тях, благодарение на целулозата, гликемичният индекс е по-нисък, но отново приемаме много калории, плюс липсата на дъвкане и достатъчно усвояване на въглехидратите в устата.

прочети още

Как да използвам безопасно етеричните масла?

Традиционно някои методи за приложение на етерични масла са предпочитани или използвани предимно. Въпреки това, тъй като изследванията около етеричните масла продължават да се развиват, сега има по-голямо разбиране на методите на приложение. Всички методи на приложение са безопасни, когато се използват по подходящ начин, включително ароматни, локални и вътрешни методи. Няколко метода на приложение могат да бъдат използвани за широк спектър от емоционални и физически приложения за благополучие. Могат да се използват единично масло или в сложни смеси по един от трите метода: ароматно, локално и вътрешно.

прочети още

Какво са етеричните масла?

Откъде идват етеричните масла? Разнообразие от растения покриват Земята в различни форми, размери, цветове и аромати. Много от тези растения съдържат съединения, които обикновено не могат да се видят с просто око - те се крият в корените, цветята, семената, кората или други области на растението. Тези съединения са известни като етерични масла. Те са силно концентрирани, което ги прави изключително мощни. Наричани още като летливи ароматни съединения, етеричните масла придават на растението аромат, предпазват го от тежки условия на околната среда и насекоми и дори играят роля в опрашването на растенията.

прочети още

CPTG протоколът за качество на dōTERRA

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията. От какво зависи безопасността и качеството на етеричните масла?

прочети още

Фамилният комплект на Дотера

Фамилният сет на Дотера (HOME ESSENTIALS KIT) e перфектният избор за начинаещи!!! Съдържа десет основни, широкоспектърни масла, които са естествено решение за много от проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието: ГЛАВОБОЛИЕ, МУСКУЛНИ БОЛКИ, НАСТИНКИ, ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО, ТЕМПЕРАТУРА, СТОМАШНИ НАРАЗПОЛОЖЕНИЯ и още много други.С тях получавате ПОДАРЪК ДИФУЗЕР!

прочети още

Кое прави етеричните масла dōTERRA едни от най-добрите на пазара?

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията.

прочети още