Стресът и начини за справяне с него

Стресът и начини за справяне с него
13 март 2020

Стресът в живота ни е неизбежен, още повече в забързаният начин на живот, който водим. В ежедневието си ние се сблъскваме с множество ситуации и непрекъснатата необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Например събуждането от сън и ставане от леглото е стрес за тялото ни – от един режим на работа организма ни се пренастройва в друг режим на работа.

 

Стресът най-общо може да бъде дефиниран като реакция на организма да се адаптира към промените в заобикалящата го среда. Краткотрайният стрес като събуждането сутрин не ни застрашава. Всъщност той повишава възможностите ни да се адаптираме към света около нас и условията на живот. Но когато е прекалено интензивен – например при смърт на близък, както и при продължителни стресови ситуации – развод, конфликти на работното място и др. се блокира възможността на организма да се справя благодарение на собствените си ресурси и се появяват физически и психични проблеми.

 

Тялото ни реагира на стреса чрез активиране на две системи – автономната нервна система и ендокринната система. При стрес мозъкът ни автоматично активира някоя от двете системи или и двете. Тази реакция е автоматична и не е нещо, което можем да решаваме съзнателно да направим или не. Автономната нервна система е тази част от нервната система, която реагира и преработва стреса. Тя има два дяла – симпатиков, който отговаря за активиране на телесните реакции при стрес и парасимпатиков дял, който отговаря за релаксиране и възвръщане на нормалните състояния след преминаване на стреса. Ендокринната система е мрежа от взаимосвързани жлези с вътрешна секреция, които при стрес отделят различни хормони като адреналин, кортизол и др. При стрес от мозъка се освобождават и различни субстанции, които водят до повишаване на нивата на кръвна захар и мастни киселини в кръвта.

 

Високите нива на адаптация са свързани с биохимични промени чрез отделянето на хормоните адреналин и кортизол. Навлизането им в кръвоносната ни система кара артериите да се свиват, мускулите да се съкращават, дишането да се ускорява, а сърцето да бие по-бързо. Всичко това повишава сърдечното напрежение и кръвното налягане. Настъпващите промени подготвят тялото ни за „битка или бягство“, реакция, която цели съхраняването и оцеляването ни. Когато отчетената заплаха е изчезнала, системите са предназначени да се върнат към нормална функция чрез реакция на релаксация, но в нашето време на хроничен стрес това често не се случва достатъчно, натрупва се като стрес и причинявайки увреждания на тялото.

 

Хроничният стрес повишава образуването на тромби в кръвоносните съдове, които могат да доведат до инфаркт и инсулт. Създава предпоставки за диагнози като намалена фертилност, автоимунни процеси, депресия, нарушена концентрация и памет и много други.

 

Високите нива на кортизол в кръвта ни имат изключително силно въздействие върху целия организъм и особено върху нервната ни система. Това е една от причините често да се разболяваме в резултат на някаква стресова ситуация. Нарушава се сънят, започват оплаквания като хронична умора, ставни болки, главоболия и мигрени, високо кръвно налягане, тревожност и депресия. Много хора са изненадани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова резистентност, на заболявания на щитовидната жлеза и половите органи са също пряко следствие на дълготраен стрес.

 

Стресът намалява способността на имунната система да се бори с вирусите и бактериите, които окупират тялото ни. Имунната система се бори с болести като произвежда лимфоцити. Тези клетки се свързват с вирусите и ги унищожават. При стрес производството на лимфоцити намалява и за тялото е по-трудно да се справи с болестта.

 

При стрес се наблюдават и различни емоционални прояви като: тревожност, депресия, гняв, избухливост и вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени като: промени в апетита, в съня, нарушения в концентрацията, лесно забравяне.

 

Как можем да помогнем на организма ни да се справи със стреса? При вече наличие на изброените емоционални и поведенчески промени е добре да потърсим помощ от специалист – психолог. За да избегнем обаче появата на симптомите (за превенция) можем и сами да помогнем на тялото да се справи с акумулирания през деня стрес. Целта ни е да провокираме автономната нервна система да активира парасимпатиковия си дял, който задейства релаксацията и възвръщането до нормалните състояния на нашето тяло. Задействането на парасимпатиковият дял може да стане чрез множество начини като слушане на любима музика, йога, спортуване, спа процедури, ароматерапия, като внесем хюга в ежедневието си и т.н.

 

Как можем да си направим сами ароматерапия? Използвайки аромадифузер и подходящите за целта етерични масла. Те имат прекрасни свойства, които успокояват, балансират, намаляват тревожността, повдигат настроението, прочистват и стимулират сетивата! Всичко това ще ви помогне да се отпуснете, да се отърсите и освободите от стреса, както и да осигурите един нов тласък на вашето тяло.

 

Систематизирането на маслата в няколко категории ще ви помогне да използвате етеричните масла за справяне с различни емоционални състояния.
 
1. Етерични масла за справяне с безпокойството:
Бергамот, кедрово дърво, гераниум, лавандула, мандарина, пачули, римска лайка, роза, сандалово дърво, ветивер.
 
2. Етерични масла за борба с умората, изтощението и Бърнаут:
Босилек, бергамот, черен пипер, грейпфрут, жасмин, лимон, пачули, мента, розмарин, сандалово дърво, ветивер.
 
3. Етерични масла за намаляване на стреса:
Бергамот, гераниум, грейпфрут, жасмин, лавандула, мандарина, пачули, лайка, роза, сандалово дърво, ветивер, копайба, иланг иланг.
 
4. Етерични масла за справяне с чувства на мъка и тъга:
Кипарис, тамян, нероли, роза, сандалово дърво, ветивер.
 
5. Етерични масла за подпомагане на памет и концентрация:
Босилек, черен пипер, лимон, мента, розмарин.
 
Ароматерапията в никакъв случай не е чудо-лек за сериозни емоционални проблеми, но редица изследвания показват, че етеричните масла наистина помагат за облекчаване на определени емоционални проблеми и емоционални състояния. Внимателното и правилно използване на етеричните масла може да подпомогне дългия път за балансиране на Вашето емоционално здраве.

 

Тъй като стресът би могъл да доведе до емоционален срив организма ни и съответно до множество негативни емоции нека ви разкажа за емоционалния сет на Дотера и за ползите от него. Той е създаден за да поддържа нашия емоционален баланс по всяко време на деня. Може да бъде използван индивидуално или от цялото семейство. Когато изпитваме емоция, чийто произход не можем да разберем, можем да вдишваме различни масла и да определим кое е най-подходящото от тях да подкрепи емоционалното ни здраве точно в този ден или момент.
Обонянието е достатъчно добър ориентир, от какво точно имаме нужда:

 

  • Ако изпитваме чувство на страх, може да използваме по-флорален аромат като Peace на Дотера, за да се освободим от него.
  • Motivate на Дотера носи релакс и спокойствие, особено когато работим много и ни е необходима концентрация и усърдие.
  • Ако пък се чувстваме тъжни, ако сме изгубили любим човек и изпитваме мъка, Forgive на Дотера с бленда си от различни билки ще ни успокои и подкрепи.
  • Блендът Passion на Дотера е когато усещаме, че сме загубили енергията си, страстта към живота или към партньора си, или изпитваме пасивност и нежелание да правим каквото и да било. Passion връща „подправките“ на живота.
  • Console на Дотера e успокояващият бленд, който може да ви помогне да преодолеете чувства на скръб и тъга и да преоткриете вътрешния си мир.
  • Блендът Cheer на Дотера пък е на основата на цитруси – основно клементина. Той повдига духа по начин, сякаш близък приятел Ви е потупал по рамото и окуражил.

 

Стресът е постоянен спътник в ежедневието ни. Когато е твърде голям или твърде продължителен обаче, или когато не разполагаме с адекватни механизми за справяне, той води до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, които могат да се проявят под формата на различни заболявания. В ежедневието понятието „стрес“ често се използва за да обозначи състояние, което е свързано с дискомфорт, но не изисква кой знае какво внимание. Това обаче не е така. Последиците от прекомерния или продължителен стрес са сериозни и колкото по-рано се вземат мерки за овладяването му, толкова по-добре и по-удовлетворени ще се чувстваме в ежедневието си.

 

Психично здраве с ароматерапия

Най-старият и най-малко проучен сензорен орган е анализаторът на обонянието, който има най-краткия път към централната нервна система и най-високата степен на отговор. При хората има приблизително 10 милиона обонятелни рецептори. Обонянието подпомага най-важните процеси при живите същества - хранене, възпроизводство и самосъхранение. То се развива много преди рецепторите на зрението и слуха. Поради факта, че лимбичната система, която е отговорна за емоциите, се намира до обонятелната област на мозъка...

прочети още

Ройбос - енергия и сила без кофеин

Вкоренени в южноафриканската култура, поколения използват ройбос като лек за безсъние, алергии и проблеми с червата. Той може да намали кръвната захар, да защити сърцето, да подобри здравето на кожата и др. Ройбос е без кофеин и богат на антиоксиданти. Прочетете, за да научите неговите ползи за здравето, потенциални странични ефекти и интересни факти.

прочети още

Deep blue rub - кремът срещу болка!

Кремът е незаменим помощник при всякакви травми, болки и неразположения! Изключително икономичен, успокоява веднага и не оставя мазни остатъци. Можете да използвате крема Deep Blue при...

прочети още

„FORGIVE“ - блендът на прошката и новото начало

Борите ли се с опустошителните чувства, като: безпомощност, завист, чувство на неудовлетвореност, болка и разочарование от миналото, очакване за одобрение от околните, изтощение?! Усещали ли сте, че когато изпитвате негативни мисли, Ви обхваща гняв, ставате цинични и груби, правите...

прочети още

Емоционална ароматерапия

Емоциите са изразът на нашето психично състояние, провокирано от конкретна ситуация в ежедневието ни. Основната разликата между емоции и чувства е в тяхната продължителност. Чувствата представляват устойчиви емоционални състояния. Те са точно това, което ни дава енергия. Ако човек е свързан с емоциите си и се научи да ги изразява, ще се чувства и по-енергичен. Блокираните или сдържани емоции често водят до...

прочети още

ВИТАМИНИЗИРАЙТЕ СЕ!

Липсата на витамини води до болестни състояния, известни като авитаминози. В началната фаза, докато се изчерпят запасите не се наблюдават видими болестни симптоми. В следващата фаза се наблюдава промяна на поведението и самочувствието, трудности с концентрацията, загуба на тегло и апетит, безсъние...

прочети още

Масла за разширени вени

Варикозните вени могат да се появят навсякъде по тялото, но се срещат най-често в областта на краката. Това се дължи на факта, че човек прекарва по-голямата част от времето си в изправено положение. Това е свързано с повишено налягане на кръвта във вените на крайниците и по-трудното изпомпване на кръвта от тях. Комбинация от етерични масла, подходящи за разширени вени дава бърз и добър резултат. Облекчава тежестта и подуването, заздравява кръвоносните съдове и спомага прибирането на вените.

прочети още

Масла за борба с целулита

Целулитът се счита за козметичен дефект, а етеричните масла са отличен естествен начин да подпомогнем това състояние на кожата. Етеричните масла, подходящи при целулит са: кедрово дърво, лимон, грейпфрут, мандарина, кипарис, лимонова трева, копър, хвойна, лавандула, здравец и розмарин. Използвайте само етерични масла, които са 100 % чисти и с висок терапевтичен клас.

прочети още

Натурална слънцезащита

Отново е лято – сезонът, през който слънчевите лъчи вдъхновяват настроението ни, активността ни, начина ни на живот! От нас зависи, обаче, дали слънцето ще ни носи само позитивни емоции! Не забравяйте, че добрата слънцезащита е изключително важна и е част от грижата срещу стареене на кожата. Може би ще Ви е интересно да научите, че някои базови и етерични масла имат слънцезащитен фактор и са подходящи за ежедневна употреба.

прочети още

Elevation

Еlevation или Блендът на Радостта! Както подсказва самото име, Elevation е ободряваща комбинация от етерични масла, която съчетава свежи аромати, за да повдигне настроението Ви, да повиши чувството Ви за увереност Вашата енергия.

прочети още

Лимон

Heгoвия cвeж и чиcт аромат щe Ви пoмoгнe пo-yвepeнo дa взимaтe peшeния и щe пoвиши ĸoнцeнтpaциятa Ви. Macлoтo нaмaлявa ĸиceлиннocттa в opгaнизмa и пo тoзи нaчин пoдoбpявa xpaнocмилaнeтo. To пoмaгa пpи peвмaтизъм, apтpит, пoдaгpa, цeлyлит, aбцecи, циpeи и aĸнe.

прочети още

Мандарина

Етеричното масло от мандарина намалява безпокойството, успокоява ума и засилва концентрацията. Свежият и релаксиращ аромат на маслото от мандарина е идеален за справяне с негативни емоционални състояния като тревожност, нервно напрежение, стрес, раздразнителност и избухвания.

прочети още

Портокал

Етеричното масло от портокал е винаги готово да Ви помогне в детоксикацията на тялото. Другата полза от това масло е изцяло насочена към емоционалното здраве: действа ободряващо при липса на настроение, стрес, депресия и страх.

прочети още

Грейпфрут

Маслото от Грейпфрут има имуностимулиращи, антибактериални, противовирусни свойства. То е силен антисептик и оказва силно общоукрепващо действие върху организма, укрепва имунитета и повишава съпротивата на организма към болести с инфекционен и простуден характер.

прочети още

Бергамот

Бергамотът е най-изтънченият представител на цитрусовото семейство, отглеждането на който изисква специални климатични условия и почва. Той наподобява кръстоска между лайм и грейпфрут! Италианците традиционно използват бергамот за облекчаване на стреса, както и за успокояване и подмладяване на кожата. Маслото от Бергамот е естествен антидепресант и има стимулиращи настроението свойства. Насърчава усмивката и повишава енергията чрез подобряване на кръвообращението.

прочети още

Зелена мандарина

Mаслото от зелена мандарина се добива чрез студено пресоване, от все още неузрелите й плодове. То е със свеж, лек и сладникаво-цитрусов аромат, който действа тонизиращo. Зелената мандарина е известна с успокояващия си ефект върху нервната система и е препоръчителна при лошо храносмилане.

прочети още

Дифузер

Как се чувствате, когато ухае на портокал или лавандула? Щастливи?! Спокойни?! Усмихнати?! Обонянието е един от най-бързите начини да променим начина, по който се чувстваме. Ароматът изпраща сигнал до лимбичната система на мозъка и променя настроението ни. Ароматното приложение на етеричните масла е най-безопасният и в същото време ефективен метод за употреба на етеричните масла при бебета и деца. Най-често за ароматно приложение се използва ДИФУЗЕР.

прочети още

Розова вода

В месеца на Розата, няма как да не отдадем нужното й внимание, защото тя е вълшебница, чийто чудодейни свойства се грижат за здравето и красотата на нашата кожа и коса. С какво можем да заменим всички конвенционални мицеларни води, тоници за лице и дегримьори?! Само с един, единствен продукт - РОЗОВА ВОДА.

прочети още

Цитрусовите етерични масла

Повечето хора не могат да устоят на свежия, повдигащ настроението аромат на цитрусови плодове като лимон, лайм, портокал, грейпфрут, мандарина и бергамот! На първо място: изстискването на портокал или лимон във водата НЕ е същото, като добавянето на капка етерично масло от див портокал или лимон, тъй като маслото се дестилира от кората на плода, а не от месестата част, както сока от плода.

прочети още

Фоточувствителни масла

Някои етерични масла съдържат органични съединения, известни като фурокумарини, които правят кожата ни по-чувствителна към въздействието на UV лъченията. Когато фоточувствителната кожа е изложена на UV радиация, това може да причини образуването на свободни радикали, причинявайки увреждане на клетъчните мембрани.

прочети още

Чувствате ли се стресирани?

Безпокойство, стрес, безсъние – такива могат да бъдат ефектите от всяка криза и природно бедствие върху менталното здраве на хората. Ако вземем за пример ТОРС епидемията от 2003 г., знаем, че има доказателства за повишени нивана тревожност, депресия и постравматичен стерс, а в някои групи – дори и увеличаване на брояна самоубийствата!

прочети още

Страх от болести

Епидемиите са благодат за всяване на психоза в хората. Паниката замъглява мисленето и е по-страшна от самите вируси. Подхранването на страха води до физически проявления. Изпитваме страх и безпокойство в тези ситуации, поради начина, по който ги оценяваме. Нашето тяло не винаги може да направи разликата между реална и въображаема заплаха. Следователно, когато интерпретираме ситуацията като заплашителна, тялото ни ще реагира така, сякаш ситуацията е опасна, дори и да не е в действителност.

прочети още

Флавон за силен имунитет

Проф. Золтан Диня подчертава изключителното значение на здравата имунна система, когато става дума за вирус, за който медикаменти няма. Полезни за имунната система се оказват бета-глюканът от гъби и този от мая, които въздействат на клетъчните субстанции на имунната система – макрофагите, като ги активират свързвайки се с тях. Именно те отделят секрет, който убива нашествениците в тялото – вируси, бактерии и други опасни за здравето микроби.

прочети още

Копайба

Какво прави етеричното масло от Копайба толкова уникално и търсено? Може ли Копайба да се използва за болкоуспокояващи и противовъзпалителни цели? Безопасно ли е етеричното масло от Копайба за вътрешен прием (поглъщане)? Има много приложения за етеричното масло Копайба, може да се ползва в ароматерапията, локалното приложение или вътрешен прием. Етеричното масло от Копайба е широко използвано в козметиката, производството на сапуни, кремове, лосиони и парфюми. Маслото помага изключително при емоционални неспокойни състояния.

прочети още

Как да се регистрирам към doTERRA?

Защо да се регистрирам? Това е обичаен въпрос, който има много лесен отговор. По-изгодно е! При регистрация цените, на които се купуват маслата са 25% по-ниски, трупат се точки за безплатни масла. При редовни поръчки, Дотера се отблагодарявя на клиенти си и намалява цената с още 30% . Участва се в различни промоции на компанията, отново за безплатни масла. И не на последно място doTERRA дава възможност за изграждане на бизнес.

прочети още

Присъединисе към Flavon и спести

Освен, че се грижи за здравето Ви, Flavon Ви предлага чудесна бизнес възможност. Продукти се предлагат чрез директни продажби, изхождайки от идеята, че ако човек консумира продукта и е доволен от него, той би го препоръчал на хората в обкръжението си.

прочети още

Какво е Flavon?

Стандартното хранене с плодове и зеленчуци е добро, но то ни дава относително ограничени порции от растителни антиоксиданти в ниски концентрации, които трудно се усвояват. В условията на замърсена среда и ментален стрес, това не е достатъчно. Затова през 30-те години на миналия век възниква соколечението. Но соковете имат висок гликемичен индекс и заедно с важните за здравето фитонутриенти, приемаме и голямо количество захари. После дойдоха на мода смутитата. При тях, благодарение на целулозата, гликемичният индекс е по-нисък, но отново приемаме много калории, плюс липсата на дъвкане и достатъчно усвояване на въглехидратите в устата.

прочети още

Как да използвам безопасно етеричните масла?

Традиционно някои методи за приложение на етерични масла са предпочитани или използвани предимно. Въпреки това, тъй като изследванията около етеричните масла продължават да се развиват, сега има по-голямо разбиране на методите на приложение. Всички методи на приложение са безопасни, когато се използват по подходящ начин, включително ароматни, локални и вътрешни методи. Няколко метода на приложение могат да бъдат използвани за широк спектър от емоционални и физически приложения за благополучие. Могат да се използват единично масло или в сложни смеси по един от трите метода: ароматно, локално и вътрешно.

прочети още

Какво са етеричните масла?

Откъде идват етеричните масла? Разнообразие от растения покриват Земята в различни форми, размери, цветове и аромати. Много от тези растения съдържат съединения, които обикновено не могат да се видят с просто око - те се крият в корените, цветята, семената, кората или други области на растението. Тези съединения са известни като етерични масла. Те са силно концентрирани, което ги прави изключително мощни. Наричани още като летливи ароматни съединения, етеричните масла придават на растението аромат, предпазват го от тежки условия на околната среда и насекоми и дори играят роля в опрашването на растенията.

прочети още

CPTG протоколът за качество на dōTERRA

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията. От какво зависи безопасността и качеството на етеричните масла?

прочети още

Фамилният комплект на Дотера

Фамилният сет на Дотера (HOME ESSENTIALS KIT) e перфектният избор за начинаещи!!! Съдържа десет основни, широкоспектърни масла, които са естествено решение за много от проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието: ГЛАВОБОЛИЕ, МУСКУЛНИ БОЛКИ, НАСТИНКИ, ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО, ТЕМПЕРАТУРА, СТОМАШНИ НАРАЗПОЛОЖЕНИЯ и още много други.С тях получавате ПОДАРЪК ДИФУЗЕР!

прочети още

Кое прави етеричните масла dōTERRA едни от най-добрите на пазара?

Етеричните масла са продукт, който се нанася върху кожата, вдишва се или се приема вътрешно. Ето защо сигурността и безопасността на етеричните масла, така както и лечебния потенциал на самото растение са от ключово значение в ароматерапията.

прочети още