Производител
Производител: Natural Factors, Canada
L-аргининът е условно незаменима аминокиселина, намираща се в протеините. В тялото на здрав човек той се синтезира в необходимото количество от цитрулин, с участието на аргининосукцинат лиаза и аргининосукцинат синтаза. Децата, възрастните и хората, страдащи от хронични и автоимунни заболявания, се нуждаят от допълнителен прием на веществото. Приемът на аргинин е важен за професионални спортисти и хора с повишена физическа активност. Нужното количество аргинин може да се осигури с помощта на храна или специални фармакологични продукти. Той е част от много фармацевтични продукти - имуномодулатори, хепатопротектори, лекарства, предназначени за лечение на ХИВ и изгаряния. Аргининът се използва за предотвратяване и подкрепящо лечение на болестта на Алцхаймер, кардиомиопатия, диабет тип 2 и хипертония.
Основни функции на L-аргинина:
Основната функция на L-аргинина е участието му в синтеза на азотен оксид, който влияе върху редица биохимични процеси в организма. Това вещество подобрява притока на кръв чрез разширяване на лумена на кръвоносните съдове, предотвратява развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система и осигурява снабдяването на клетките с хранителни вещества и кислород. Аминокиселината подобрява състоянието на пациентите с диабет тип 2, като нормализира молекулярния баланс и намалява негативното влияние на заболяването. L-аргининът повишава устойчивостта към бактерии и вируси, ускорява реакцията на имунната система към патогенни микроорганизми, попаднали в кръвта. При достатъчна концентрация на L-аргинин, се активират невронните връзки, което се отразява благоприятно на когнитивните способности. Благодарение на тези свойства, се използва като подкрепящо средство при лечението на болестта на Алцхаймер. Аргининът намалява тревожността, раздразнителността и проявите на стрес. Подобрява еректилната функция при мъжете.
Полезни ефекти от приема на L-аргинин:
• Синтез на креатин, който е незаменим за поддържане на умствената и мозъчната дейност;
• Производство на агматин и протеинови молекули;
• Участие в синтеза на инсулин, което намалява вероятността от развитие на диабет;
• Осигуряване на антиоксидантен ефект, неутрализиране на отрицателното действие на свободните радикали върху клетките;
• Подобряване на предаването на нервните импулси, което влияе благоприятно върху функционирането на нервната система;
• Осигурява противовъзпалителен ефект, ускорява възстановяването след физическо натоварване, операции и раждане;
• Намалява диастоличното налягане, поради намаляване на напрежението на мускулите на артериите и разширяване на периферните резистивни артерии чрез подобряване на доставката на азотен оксид;
• Увеличава колатералния кръвен поток към запушения коронарен съд;
• Подобрява общото състояние на пациенти с коронарна болест на сърцето: намалява честотата на пристъпите на стенокардия, намалява количеството на приема на нитрати, повишава издръжливостта на физическо натоварване, както и ефективността на антихипертензивните лекарства;
• Подобрява реологичните свойства на кръвта, значително намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки.