Масло от Нийм, студено пресовано, Neem extra virgin carrier oil

  • Марка: Mohana
  • Кат. номер: MH-BO-NM-30
8,35 лв.

Масло от Нийм, студено пресовано, Neem extra virgin carrier oil 30, 50, 100, 250 и 500 ml

 

 

Ботаническо име: Melia Azadirachta

Метод на извличане: Студено пресовано от семената

Тип обработка: Филтриран

Страна на произход: Индия

 

Екстра върджин, студено пресовано, неразредено, 100% чисто масло от семена на нийм.

 

Описание: Маслото притежава мощни антибактериални и противогъбични свойства. Нийм е отличен избор за лечение на въшки и пърхот, въстановяване на косата и в борба с вредителите в градината.

 

Цвят: Кафяв до зеленикавокафяв

 

Аромат: Маслото от Нийм има наситена, земна миризма, наподобяваща лук или чесън.

 

Употреба: Благодарение на антисептичните си качества, маслото е в помощ при лечение на псориазис, екзема. Също така то има силни противогъбични свойства и е отлично средство за лечение на нокти и крака. Традиционно Нийм се използва в състава на репиленти против насекоми. Има широко приложение в защита на градината от нашественици.

 

Консистенция: Гъсто, мазно масло

 

Абсорбция: Много бавно попива в кожата

 

Срок на годност: До 18 месеца след отваряне на опаковката при подходящи условия на съхранение (хладно, далеч от пряка слънчева светлина). Препоръчителна температура на съхранение е 20, 22 градуса, така то ще съхрани максимално дълго качетсвата си. Ако се съхранява в хладилник, маслото се втвърдява. В такъв случай преди употреба го извадете на стайна температъра за няколко часа.

 

Маслото от Нийм успокоява зачервена, сърбяща кожа, възпаления от акне, изгаряния, розацея, екзема, псориазис и обриви. То я защитава от увреждане, причинено от UV лъчите и преждевременно стареене. Прониква дълбоко в кожата, като възстановява влагата, подобрява еластичността, изглажда бръчките, стимулира производството на колаген и лекува напукана суха кожа. Способността му да отпушва порите и фоликулите, като същевременно успокоява раздразнената кожа, без да оставя мазни остатъци, прави маслото от Нийм много полезно при проблеми с акне; предотвратява появата му, като елиминира бактериите, които го причиняват и прочиства замърсяванията. Стяга порите и изравнява тена на кожата. Като омекотява кожата, за да я направи еластична, намалява следите от белезите.

 

Маслото от Нийм премахва пърхота и балансира естественото ниво на рН на косата, предотвратявайки появата му. Той не само разплита косата, но предотвратява изтъняването и, причинено от замърсяване, стрес или лекарства, като насърчава растежа на по-силна и здава коса. Редовното нанасяне на масло от Нийм върху скалпа овлажнява косата от корена до върха, поддържа здравето на скалпа и възстановява накъсаните краища. Подмладява и укрепва хвърчаща коса, като я подхранва, за да възстанови нейния блясък и жизненост.

 

Маслото от Нийм съдържа компоненти, които предотвратяват и елиминират гъбични и бактериални инфекции. Така то е в помощ на кожни заболявания като трихофития, стъпало на спортиста, гъбички по ноктите и херпес. Като задушава паразитите, които живеят върху кожата, той ефективно унищожава заболявания като краста и въшки. Намалява възпалението и улеснява по-бързото заздравяване на малки ранички, като увеличава притока на кръв към областта и помага за създаването на колагенови влакна за по-здрава и тонизирана кожа.

 

В градината маслото от  Нийм е ефективно средство за борба с над 200 вредителя в градината. То е ефективно срещу множество от насекоми, включително листни въшки, памуковидни и щитовидни въшки, белокрилки, японски бръмбари, цикади, трипси, гъбични комари и други градински вредители като паяжинообразуващи акари и нематоди, гъсеници, ръжда  Маслото от Нийм може също да убие гъбични заболявания като брашнеста мана, черни петна, струпясване, антракноза и петна по листата. То е е безопасно за полезни насекоми, които не се хранят с листата на растенията, като калинки, пчели, оси, пеперуди и земни червеи, ако не се пръска директно върху тях и се пръска преди изгрев, или след залез. Има изследания, които показват, че дъждовния червей се облагодетелства от малки дози в почвата.

 

Използвайте масло от нийм рано сутрин или късно вечер, когато полезните насекоми вече не са активни. Избягвайте да изполвате маслото при силно слънце, тъй като може да изгори растенията. В горещия сезон препоръчваме пръскане само след залез, за да има достаъчно време маслото да изсъхне и действа без наличие на силна слънчева светлина. Маслото от Нийм е ефективно през целия вегетационен период, тъй като може да убива вредители по време на всеки етап от техния жизнен цикъл, включително яйца, ларви, какавиди и възрастни.

 

Как да направим разтвор. В отелен съд смесете маслото от нийм с кастилския сапун и разбъркайте. Получава се добре хомогенизирана пенообразна смес. Добавете малко хладка вода към нея. Ако не забелязвате фракции на маслото и сместта е еднородна, то добавете я към останалата част от водата. ако забележите, че има неразредени частици масло, добавете още малко сапун. Необходимо е съвсем малко сапун за дорото смесване на маслото. 

 

Доза: 2 чаени лъжици (10мл) масло от нийм се смесват с 1 чаена лъжица (5мл) течен сапун и се прибавят към 1 литър вода. Така получаваме 1% разтвор. Разбийте добре. При превантивно пръскане можете да разредите сместта двойно, както и ако решите да поливате корените на растеноията с нийм. Честотата на пръскане зависи от сериозността на заразата. Приема се, че 5 до 7 дни е нормално да повторим и потретим пръсканията си. Ако е по-сериозен проблема можем да пръскаме през 4 дни, а през останалото време да направим разтвор от сапун и вода-инсектициден разтвор и да пръскаме с него. Твърде честото пръскане с масло от нийм може да запуши порите на вашето растение, през които то диша. Пръскане през 7 се приема за безопастно в този смисъл. Превантивно можете да прилагате през две седмици. Ако не сте ползвали маслото върху определено растение е добре да се направи тест върху малка област. Ако няма поражения след 24 часа можете да приложите на цялото мясро или растение. Пръскайте като се стремите да покрийте добре листата отгоре и отдолу. Може да се прилага върху почвата, зеленчуци, цветя и дръвчета, в градината и в дома. Ако се налага да увеличите концентрацията, моля направете предварителен тест. Някои растения имат твърди листа, които тръдно поемат и задържат влага. За тях може да предпочетете метод чрез поливане, за да може маслото да проникне в листата.

 

Готовият разтвор е най-полезен да се използва в рамките на 8 часа след рзреждане.

 

МАСЛО ОТ НИЙМ В ГРАДИНАТА ЗА БОРБА С ВРЕДИТЕЛИТЕ

 

Основната активна съставка е азадирахтин. Маслото отблъсква и задушава вредните насекоми, намалява способността им да се хранят и нарушава жизнения цикъл на всички етапи. То съдържа 300 активни други съединения, които са ефективни при лечение на гъбични и бактериални заболявания.

 

Маслото от Нийм е ефективно средство за борба срещу на над 200 вида насекоми вредители. Най-ефективно е при дъвчащи насекоми с меко тяло като листни въшки, памуковидни и щитовидни въшки, паякообразни акари и белокрилки, които се хранят с листата на растенията. Той е ефективен и за борба с японски бръмбари, тревни личинки, цикади, акари, нематоди, гъсеници и трипси.

 

Маслото от нийм е безопасно за хора и домашни любимци. Този естествен пестицид е органичен и се разгражда бързо. Директният контакт с маслото може да причини леко дразнене на кожата или очите. Избягвайте да вдишвате или поглъщате масло от нийм и измивайте добре ръцете си след употреба. Измийте добре плодовете или зеленчуците, които са напръскани с масло от нийм преди консумация. То е донякъде токсично за рибите и други водни обитатели, така че трябва да се внимава около езера или потоци. Маслото от Нийм рядко може да навреди на земни червеи или полезни насекоми като пчели, пеперуди и калинки. Тези насекоми не се хранят с растителна зеленина, така че няма да го погълнат. Избягвайте да пръскате директно полезните насекоми. Прилагайте рано сутрин или късно през деня, когато те са по-малко активни.

 

КОГА ДА ПОЛЗВАМЕ

 

Можем да започенм пръскането още докато растенията не са се разлистили, или са в латентно състояние  така ще унищожи презимуващите градински вредители и яйцата им. Избягвайте температури в близост до замръзване. Безопасно е, когато температурите са стабилно положителни поне 5 градуса по целзии.

 

Във вегетационния период можем да пръскаме през цялото време листата. Избягвайте все пак нежни кълнове, или направете тест със слаб разтвор на нийм, вода и сапун. За превантивно пръскане се ползва разтвор от 0.5% масло от нийм, 0.25% течен сапун и топла вода. Ако вашите растения са все още много млади, или слаби, направете още по-слаб разтвор и тествайте на малка област. При наличие на вредители прилагаме нийм в разтвор от 1% до 1.5%, осапунен с половината количество течен, без аромати сапун. Разреждането е добре да се прави в леко топла вода, защото маслото от нейм се втвърдява при по-ниски температури. Популярно разреждане е 4 литра вода с 30мл масло от нийм и 15 мл кастилски сапун. Пробвайте с по-ниски концентрации, тествайте върху вашите растения и конкретна нужда. Ако се налага увеличете  дозата и честотата, но не по-често от 1 на 4 дни за много сериозно развити популации на насекомите. В промеждутъка използвайте инсектициден сапун и други методи за ограничване на развитоето им. 

 

Полейте почвата с разтвор от нийм. Разтворът се абсорбира през корените и се разпределя в растението като системно вещество, което смучещите насекоми ще погълнат. Този метод може да се използва на открито или върху стайни растения за унищожаване на гъбични комари, лечение на гъбични заболявания, пренасяни от почвата, и за унищожаване на насекоми, яйца и ларви, които се крият в почвата. За този метод използваме силно разреден разтвор от 3 до 4 мл на литър, или чаена лъжица масло с 1 литър и 300 вода. Осапуняванмето става по същия начин както при листно пръскане.

 

ИЗПОЛЗВАНЕ НА МАСЛОТО ОТ НИЙМ ЗА СПЕЦИФИЧНИ ВИДОВЕ РАСТЕНИЯ

 

Стайните растения са податливи на белокрилка, паякообразни акари, брашнести червеи, гъбни комари, листни въшки, трипси, котлен камък и гъбични заболявания. При наличие на нашественици пръскайте листата или напоявайте почвата на всеки 7 дни, докато вредителите изчезнат. Като превантивна мярка повтаряйте на всеки 3 седмици.

 

Когато пръскате листа, уверете се, че горната и долната част на листата са добре покрити. Първо тествайте малка площ от всяко растение, за да се уверите, че не е чувствително към него. Избягвайте попадането на масло върху мебели или тъкани, за да предотвратите петна или други повреди.

 

Плодни дървчета: Маслото от Нийм може да се използва върху овощни дървета като ябълка, череша, нектарина, круша, праскова и слива. Използвайте за борба с листни въшки, паяжинообразуващи акари, гъсеници, зъбен молец, червеи, брашнеста мана, струпясване, ръжда и черни петна. Някои видове круши не понясят добре активната съствака азадирактин. направете тест на малък участък преди да покриете цялото дръвче. Изчакайте 24 часа, за да видите резултата.

 

Подходящо е да напръскате, докато дърветата са в латентно състояние (не са се развили още пъпките), за да се унищожат зимуващите яйца и ларви. По време на вегетационния период използвайте масло от нийм като репелент или за контрол на нашествията. Пръскайте листата или напоявайте почвата. Разредете концентрата на масло от нийм с вода и добавете малко течен сапун, който ще помогне за смесването на водата и маслото. Използвайте пръскачка с помпа, за да покриете голяма площ и нанесете отново, ако е необходимо. Твърде честото пръскане може да повреди или убие овощните дървета.

 

Зеленчуци: Използвайте масло от нийм за унищожаване на вредители,  като листни въшки, бръмбари, зелеви червеи, царевични червеи, доматени червеи и белокрилки. Може да се използва и за гъбични заболявания като петна по листата, мана, ръжда, гниене на стъблото и увяхване.

 

Тревни площи: Маслото от Нийм е ефективно при третиране на вредители по тревните площи, като личинки и японски бръмбари, както и гъбични заболявания, включително червен конец, ръжда или сиви петна по листата. Кръгове от хлътнала, обезцветена или жълта трева могат да показват проблеми с вредители или болести. Пръскайте засегнатите области или напоявайте почвата.

 

СЪВЕТИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА МАСЛОТО ОТ НИЙМ

 

Маслото от Нийм може да причини увреждане на чувствителните растения, така че тествайте малка площ и изчакайте 24 часа. Можете да намалите концентрацията на разтвора. 

 

Избягвайте да пръскате при силна слънчева светлина, за да предотвратите изгаряне на листата. Третирайте рано сутрин или късно през деня. Най-добра практика е да се пръска след залез, за да има достатъчно време да изсъхне маслото без наличие на силна слънчева светлина.

 

Уверете се, че листата са добре покрити за ефективното третиране на вредителите или болестите.

 

Не използвайте при екстремни ниски или високи температури.

 

Въздържайте се от използване на масло от нийм, ако растенията са стресирани поради прекомерно или недостатъчно поливане или след пресаждане, за да избегнете допълнителен шок за тях.

 

Избягвайте пръскането на млади разсади, които могат да бъдат чувствителни към изгаряне на листата.

 

Как да разредим маслото от Нийм. Маслото се разхражда бързо след като бъде разредено, Най-добре прилагайте веднага след като сте разредили или до 8 часа след това. Ако ви остане неизползване смес можете до 24 часа, но то ще е намалило на половина от потенциала си. Можете обаче да полеете корените на растението с останалия разтвор.

 

УПОТРЕБА НА МАСЛОТО ОТ НИЙМ ЗА КОЗМЕТИЧНИ НУЖДИ

 

Използвано локално върху кожата, маслото от Нийм може да успокои възпалението, да намали телесната температури, като същевременно успокои болките в ставите и мускулите, причинени от ревматични заболявания.

 

Маслото от Нийм може да се използва за тоник на кожата. То възстановява водния баланс на кожата, като я хидратира дълбоко и елиминира патогените под повърхността и, за по-здрав и по-млад вид.

 

При сухата кожа масло от Нийм може да се смеси с кокосово масло преди да се нанесе. Освен това към тази смес могат да се добавят няколко капки етерично масло от лимон или лавандула за по-приятен аромат.

 

За да контролирате акнето, Масло от Нийм може да се смеси със зехтин, преди да се нанесе върху лицето и да се остави да действа един час. Може или да се измие след това време, или може да се остави на лицето за една нощ, в зависимост от личните предпочитания.

 

За да изсветлите участъци от кожата, които са засегнати от хиперпигментация и да регулирате производството на меланин, нанесете няколко капки масло от Нийм с памъчен тампон върху тези зони.

 

За борба с въшки, 2 супени лъжици масло от Нийм могат да се загреят и нанесат върху косата, която след това може да се увие с шал или кърпа, за да може маслото да попие в скалпа. Оставя се да престои за една нощ. Повторете при нужда.

 

За да успокоите сухия скалп и да се отървете от пърхота, една чаена лъжичка масло от Нийм може да се загрее и да масажирате в скалпа. Оставете да действа половин час, преди да се измие. Добавете и други масла, например кокосово масло за по-дълбоко кондициониране.

 

Редовното нанасяне на масло от Нийм върху скалпа ще засили защитата на косата срещу инфекции и други кожни заболявания, като същевременно ще насърчи растежа на здрава, хидратирана коса, която е блестяща, гладка и без къдрене и накъсани краища. Алтернатива на масажирането на маслото в скалпа е да добавите няколко капки масло от  Нийм към шампоан преди всяко измиване.

 

Накисването на ноктите в 1-2 капки Нийм лекува всякакви инфекции, особено когато се повтаря 2-3 пъти дневно, докато инфекцията бъде напълно елиминирана.

 

По същия начин, накисване във вода за баня, която е смесена с масло от Нийм, ще премахне кожни паразити и краста. Може също да се нанесе директно върху участъци от кожата, засегнати от заразата и да се остави върху кожата за 15 минути. Този метод на приложение ще намали сърбежа и възпалението.

 

Добавете към течния сапун за ръце няколко капки Нийм, за да имате антибактериална защита.

 

Маслото от Нийм успокоява участъци от кожата, засегнати от порязвания, рани и ухапвания от комари, като го смесите с вазелин или с друго базово масло, преди да го приложите. Този метод също е ефективен репелент срещу насекоми.

 

За да премахнете гъбичките по краката, добавете масло от Нийм към вана с топла вода и накиснет краката. За премахване на брадавици, може да се прилага директно масло от Нийм върху засегнатите области веднъж дневно, докато брадавиците изчезнат. Този метод е ефективен за успокояване на други кожни заболявания като рани, екзема, псориазис и други гъбични кожни заболявания.

Характеристики
Основни ползи
Антибактериално, Антигъбично
Доставка

Доставката на закупените продукти се осъществява в рамките на 24 часа с куриерска фирма Спиди. За закупени продукти на обща стойност на една поръчка над 100 лв. доставката е безплатна за територията на България. За повече информация виж раздел Доставка.

Плащане

Онлайн магазинът ни приема следните видове плащания, които можете да изберете в Стъпка 2 от финализиране на поръчката:

Наложен платеж - плащането се извършва при получаване на поръчката директно на куриера в брой или с банкова карта;

Банков превод - след финализиране на поръчката ще получите мейл с банковата ни сметка и точната сума, която да преведете. Поръчката Ви ще бъде изпратена до 24 часа от постъпване на плащане.

На изплащане с TBI Bank за суми над 100лв;

Settle - необходим е акаунт.

Stripe - Плащане с карта. Не е необходим акаунт в Stripe. Достатъчно е да имате валидна дебитна или кредитна карта;

NewPay - поръчай сега и плати до 30 дни след изпращане на поръчката без оскъпяване за суми от 10лв. до 400лв. или на 3 равни месечни вноски без оскъпяване за поръчка от 10лв. до 600лв или на 6 равни месечни вноски с оскъпяване за поръчки от 10лв. до 1500лв.

За повече информация вижте раздел Доставка и плащане

Подобни продукти

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!